Himmeleistä kansanvaltaan

Maakuntavaaleilla ihmisiä valitaan ajamaan koko maakunnan parasta ja katsomaan kokonaisuutta, sanoo maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan maakuntavaalien vaikutukset palveluihin, talouteen ja demokratiaan ovat merkittäviä.
– Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi maakunnassa päätetään muun muassa työllisyys- yrittäjyys-, eläinlääkäri-, terveystarkastaja, lomitus-, maataloushallinto-, alueiden käyttö-, aluekehittämis- ja pelastuslaitoksen palveluiden järjestämisestä, Korhonen sanoo.
Myös Pohjois-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäisen mukaan vaalit ovat olennainen muutos Pohjois- Savossa.

Seppo Kääriäinen

– Sosiaali- ja terveydenhuolto ja elinkeinopolitiikka päätetään maakuntahallinnon puitteissa eikä lukuisissa kuntayhtymissä. Valtaa siirtyy keskushallinnolta suoraan pohjoissavolaisille päättää kotimaakunnan asioista. Nyt päästään eroon sadoista hallintohimmeleistä yhteen kansanvaltaan perustuvaan hallintoon. Suomi siirtyy eurooppalaiseen hallintomalliin. Samalla edunvalvonta tehostuu, Kääriäinen toteaa.
– Maakuntauudistus vaikuttaa myös satojen organisaatioiden lakkauttamiseen, satojen tuhansien henkilöiden työhön ja työpaikkaan sekä kaikkiin kansalaisiin, Korhonen lisää.

Maakuntauudistukselta odotetaan paljon. Sen toivotaan kaventavan ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, tuovan asiakeskeisiä, kustannustehokkaita ja vaikuttavia palveluja sekä samalla supistavan julkisen sektorin kestävyysvajetta kolme miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Maakuntauudistuksen myötä muuttuu myös nykyisen maakuntajohtaja rooli organisaatiossa.
– Pohjois-Savon liitto kuntayhtymänä lakkaa ja sitä myötä lakkaa myös liiton maakuntajohtajan virka. Uusi maakunta valitsee aikanaan uuden maakuntajohtajan. Kansalaisen näkökulmasta merkittävä asia on julkinen palvelulupaus, joka antaa maakunnan asukkaille tietoa siitä, miten palvelut oikeasti hoituvat, Korhonen sanoo.
Vaalien alla on herännyt epäily, voiko äänestäjä tosiasiassa vaikuttaa häntä koskeviin asioihin. Niin Kääriäinen kuin Korhonenkin ovat sitä mieltä, että voi.
– Maakuntavaaleilla ihmisiä valitaan ajamaan koko maakunnan parasta ja katsomaan kokonaisuutta, Korhonen sanoo.