torstai 9.4.2020 Elias, Eelis, Eeli, Eljas

Influenssaepidemia jatkuu – KYSin osastoilla paljon potilaita

Pohjois-Savossa on nyt runsaasti liikkeellä sekä A- että B-influenssaa. Viikko 7 on ollut tähän mennessä vilkkain.

Infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo, että influenssaepidemia on voimistunut. Erilaisia virustyyppejä on liikkeellä sekä Pohjois-Savossa että koko valtakunnassa. Myös tällä viikolla KYSin päivystykseen on hakeutunut paljon potilaita. Sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita on runsaasti, osa on tarvinnut myös tehohoitoa.

– Epidemia näkyy erityisesti päivystyksessä ja akuuttiosastolla sekä keuhkosairauksia hoitavalla osastolla, Koivula sanoo.

Osalla potilaista on esiintynyt komplikaationa pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta, joka vaatii aina sairaalahoitoa.

Koko Suomen tilastoista näkee, että viikot 6 ja 7 ovat olleet epidemian huippuviikkoja. Alla olevasta Pohjois-Savoa koskevasta kaaviokuvasta näkee, kuinka epidemia etenee. Koivula muistuttaa, että sairastuneiden lukumäärät ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, koska suurinta osaa sairastuneista ei testata.

Koivula kertoo, että virusnäytteitä on lähetetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), jotta saadaan selville, onko nyt kiertävä A-virus muuttunut niin, ettei viime syksynä annettu rokote tehoa siihen. Aiemmin viime vuonna kävi jo ilmi, että kansallisen rokotusohjelman rokote ei tehoa tällä kaudella kier-tävään toiseen B-virukseen.

– Nyt on entistä tärkeämpää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita sekä kotona että sairaalassa, Koivula muistuttaa.