Kun innostus ringeten pelaamiseen iskee

Urheilu kätkee sisälleen monta hullua tositarinaa. Tämä on yksi niistä. Lapinlahden Luistin -89:n kaksi 15-vuotiasta ringettetaituria Viivi Tenhunen ja Aamu Mykkänen ottivat syksyllä vastaan suuren haasteen lähtemällä pelaamaan valtakunnallista C-sarjaa Kangasniemen Pallo-51:n joukkueeseen. Kotiotteluihin kertyy matkaa 400 kilometriä ja vieraspeleihin 700–1100 kilometriä. C-sarjassa pelataan yhteensä 26 ottelua, joista suurin osa on tuplapeliviikonloppuja. Tenhusen ja Mykkäsen jalona tavoitteena on päästä tulevina vuosina pelaamaan Say Cheesen SM-sarjajoukkueeseen. Sitä varten työtä tehdään. Vastavuoroisesti B-ikäiset Jutta Sappinen ja Henna Kohvakka kulkevat edustamassa Say Cheeseä Kangasniemeltä käsin. Näin se seurojen välinen yhteistyö pelaa.

Peli-matkalla

Marko Tenhunen
Lauantaiaamuna Lapinlahdella herätyskello soi 05.00 ja urheilullinen viikonloppu voi alkaa. Lähtövalmistelut menevät rutiinilla ja kuudelta onkin jo auto viitostiellä nokka kohti etelää.
Tuoreessa muistissa tytöillä ovat viikolla kotihallissa valmentaja Marjukka Virran painottamat osa-alueet, joita täytyy viikonlopun peleissä pyrkiä kehittämään. Lähtiessä laitetaan viesti Kangasniemelle, että pohjoisen pelurit ovat liikkeellä. Lyhytmatkalaiset nauttivat samaan aikaan vielä aamun viimeisistä unenrippeistä.
Nyt suuntana on Laitila, jossa kohdataan Jyskeen C- juniorit 16.00 alkavassa ottelussa, sunnuntaina vastassa on BLD Valkeakoskella.
Matkaa tämän viikonlopun reissulle tulee noin 1200 kilometriä, josta suurin osa on linja-autokyytiä. Suonenjoen Koskelossa on tuttu linja- auto odottelemassa, varusteet kyytiin ja matka jatkuu 07.30.

Kangasniemen keskusta on lähes yhtä uninen kuin Lapinlahtikin lauantaiaamuna, kun kurvataan jäähallin pihaan. Ollaan vähän aikataulua edellä ja hiljalleen alkaa muitakin valua hallille, otetaan kamppeet kyytiin ja haetaan jäähallista vielä tarvittavia joukkuekohtaisia varusteita mukaan.
Kun bussi lähtee Kangasniemeltä kohti Laitilaa, ääntä on huomattavasti enemmän kuin alkumatkasta, kikatus ja puheensorina täyttävät koko auton. Vaihdellaan viimeiset kuulumiset, käydään läpi terveystilanne ja pelaajatilanne. Kaikki asiat ovat hyvässä järjestyksessä kuten aina ennenkin.
Matkalla syödään Tampereen Lahdesjärvellä, jossa seisova pöytä notkuu maittavaa ruokaa. Tankataan energiavarannot hyvin, jotta jaksamme ensimmäisen pelin yli. Suomen lounaislaidalle Laitilaan saavutaan 14.30, joten aikaa on hyvin ennen pelin alkua. Pikainen kopin valtaaminen ja juniorit lenkille, huoltojoukot testaavat kahvion.
Pelin alku lähenee ja taisteluhuudot kaikuvat kopista katsomoon asti, kohta sininen joukkue tulee jäälle. Katsomoon on tullut peliä katsomaan Kangasniemen kannustusjoukon seuraan myös Laitilan kaupunginjohtaja, joka on entinen Kangasniemen kunnanjohtaja.

Ottelun alku on hermostunutta ja alussa vieraita pitääkin pystyssä vaalivahti Veera, mutta hiljalleen jalat alkavat käydä ja kotijoukkueen verkko heilua. Peli päättyy lopulta Kapan 6–0 voittoon ja villeihin tuuletuksiin.
Huoltotoimenpiteiden jälkeen päästään taas istumaan linja- autoon ja lyhyen siirtymän jälkeen ollaan Huittisissa, jossa syödään kulutetut kalorit takaisin.
Valkeakoskelle majoitukseen saavutaan 22.00, huoneet jaetaan ja vuorossa ovat yhteiset iltaverryttelyt. Energisen nuorison kierrokset käyvät kovilla, kun kaikki adrenaliini ei ole vielä poistunut kehosta pelin jäljiltä, mutta puolen yön aikoihin alkaa olla hiljaista. Taistelijat on nukahtaneet viimeinkin.
Kello herättää 07.30 ja siirrytään aamupalalle, jollakin on kipeä olo ja mittaillaan kuumetta. Aamulenkillä tunti ruokailun jälkeen kaikki ovat mukana, kukaan ei tunne enää itseään sairaaksi, kun peli lähenee. Siirrytään Valkeakosken jäähallille, jossa vastustajat jo juoksevat alkulämmittelyllään vastaan.
Peli alkaa jälleen hermostuneesti ja vastustaja siirtyy johtoon 10 sekunnin pelin jälkeen, ensimmäisen erän päätyttyä ollaan jo kahden maalin tappiolla. Hiljalleen jalatkin saapuvat lopulta jäälle ja alkaa näkyä tuttua terävää luistimenliikettä. Mitä pidemmälle peli etenee, sitä enemmän KaPa hallitsee peliä ja lopulta summerin soidessa taululla ovat 5–3 voittolukemat. Neljäs peräkkäinen voitto saa aikaan kovaääniset tuuletukset.

Huoltohommien jälkeen alkaa matka kohti Savoa, matkalla seurataan netistä Kaisa Mäkäräisen ampumahiihtoa, huikea hiihto ja palkintopallisijoitus, hyvä Kaisa.
Orituvalla syödään, jonka jälkeen uni valtaa suurimman osan pelureista. Osa jaksaa vielä jatkaa yhteislaulua. Viiden aikaan tullaan Kangasniemelle ja puretaan sinne jäävien varusteet pois linja- autosta, meillä yläsavolaisilla matka vielä jatkuu tovin kohti Lapinlahtea.
Matkalla seurataan Say Cheesen ottelua Nokiaa vastaan, siellä tulee 8–4 voitto. Tämän päivän saldo on Itä-Suomi vastaan muu Suomi 2–0, kuten eilenkin.
Suonenjoella vaihdetaan taas linja-auto omaan henkilöautoon ja ajellaan rauhallisia sunnuntaisia teitä myöten Lapinlahdelle.

Lapinlahdelta laitellaan viestiä Kangasniemelle, että pohjoisen peluritkin ovat kotona, vastauksena saadaan vuolaat kiitokset viikonlopun panoksesta.
Tämän kauden lapinlahtelaisten pelimatkakilometrit näyttävät nyt yhteensä 7400 kilometriä ja kausi jatkuu vielä hyvän matkaa.
Seuraavaksi onkin kotipelireissu tuplapeliviikonlopun merkeissä Kangasniemelle ja pelurit tuntuvat jo odottavan innokkaina matkaa, sitä ennen on hyvää aikaa harjoitella. Urheilu ottaa, mutta paljon se myös antaa.

Kirjoittaja on LL-89:n puheenjohtaja.