Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ilmassa on kiimaa, kevään kiimaa

Luonto elää raikasta aikaa juuri nyt. Pareja etsitään, pesiä rakennellaan ja tulevaisuutta tehdään. Niin kaupungissa kuin maaseutujen metsissäkin. Valoisa aika tekee kummia, naapuruston kissat, paikkalinnut, piharusakot ja metsien nisäkkäät valmistautuvat kovalla tohinalla suvun jatkumiseen. Voi sitä iloa ja riemua, kun pienet poikaset sitten ajallaan putkahtavat tähän maailmaan. Emot hoitavat, emot ruokkivat. Ja mitä pidemmälle kevät ennättää, sen sähäkämpi on tahti pihoilla ja metsissä.

Tämä kevät on myös monen ihmisen kiima-aikaa. Aika näkyy erityisesti puolueiden ja kansanedustajaehdokkaiden aktiivisuudessa. Tapahtumia riittää kylillä ja toreilla, lehtien palstoilla sekä somessa. Unohtaa ei voi ”töllöäkään”, koska sieltä tulee valtakunnan tason tavaraa tuutin täydeltä.

Lopulta kiima-aika huipentuu ennakkoäänestykseen 22 – 28.3 sekä itse vaalipäivään sunnuntaina 2.4. Äänestyslippuseen piirtyy harkittu, tietoon tai mutuun perustava numero, joka sitten vaalivirkailijan leimauksen jälkeen pudotetaan salaperäiseen uurnaan.

Nisäkkäitä kun olemme, nämäkin munat tulee hautoa hyvin, jotta tulevaisuus on auvoinen.

Näin kiima yltyy, kunnes illan vaalivalvojaisten jälkeen munitut sekä haudotut munat sikiävät laskennan jälkeen tulokseksi. Vaalitulokseksi. Ansion mukainen lopputulema, joka siivittää puolueiden tulevaisuutta.

Vaalitulosten vahvistuttua, pulinat jäävät pois ja alkaa työnteon aika. Seuraava kiima-aika on taas neljän vuoden päästä. Tiedämme, että tuo uusi kiimakin tulee taas, kun on tullakseen.

Kiimaa eletään myös koulumaailmassa. Ylioppilaskirjoitukset alkavat ja päättyvät ajallaan. Koesumat ilmestyvät tavan koululaistenkin kalentereihin. Yksinkertaisesti pärjättävä on, kun mielii toivottuun opiskelupaikkaan ja ammattiin. Koulujen ja oppilaitosten yhteishaku on käynnissä, nämä valinnat ovat merkittäviä valintoja nuoren ihmisen tulevaisuuden kannalta.

Nisäkkäitä kun olemme, nämäkin munat tulee hautoa hyvin, jotta tulevaisuus on auvoinen.

Urheilussa kevät tunnetaan myös kiima-aikana. Useat lajit kilpailevat menestyksestä ja kevätkiima huipentuu kuuluisiin finaalipeleihin ja kisoihin. Urheilijat, pelaajat valmistavat itsensä, joukkonsa huippuvireeseen, jotta h-hetkellä kaikki olisi niin sanotusti tapissa. Kunto on kohdallaan sekä henkisesti että fyysisesti. Kovan rypistyksen jälkeen, mestarit löytyvät ja torit kansoitetaan. Tämä on urheilun kiima-ajan loppuhuipentuma. Joku voittaa, joku häviää.

Loppujen lopuksi on muistettava, että kevään kiima kuuluu normaaliin vuosikiertoon, joka toistaa itseään säännöllisin välein. Luonto antaa meille ihmeellisiä asioita. Sitä paitsi kevätkiimakin on vain elämää tässä ja nyt. Nautitaan kuitenkin tästä hetkestä eikä valiteta turhasta.

Välitetään toisistamme ja käydään äänestämässä vaikkapa ennakkoon.