Pääseekö Martinin Ponsse ScorpionKing Legon tuotantoon?

– Innostuin pienoismallin teosta, kun näin Ponssen harvestereita YouTube-videolla. Valitsin ScorpionKingin, koska se on niin upeasti suunniteltu. Tiesin, että olisi haaste saada kaikki sen osat toimimaan, kertoo hollantilainen Martin Hartwigsen legoprojektistaan.
Moottoroitu ScorpionKingin pienoismalli syntyi kolmessa kuukaudessa. Vapaa-aikaa kului 12 tuntia viikossa. Malliin meni noin 3000 lego-osaa, kaksi laatikollista pattereita, 11 moottoria ja 5 vastaanotinta.

Hartwigsen on 65-vuotias koneenrakennusinsinööri. Työkseen hän suunnittelee robotinomaisia tutkimuslaitteita, joilla tarkistetaan terässeinien ja terässaumojen kuntoa öljy- ja kaasuteollisuudessa. Pienoismallien rakentamisen lisäksi hän harrastaa puutarhanhoitoa, maalaamista ja sisustamista.
– Olen innostunut luomaan kaikenlaista sellaista, mitä ei vielä ole!
Alunperin hän rakensi pienoismalleja meccanoilla, mutta innostui legoista noin 10 vuotta sitten.
– Autoin naapurin poikaa rakentamaan Lego Technic -malleja ja innostuin niistä. Minulla on erikseen legohuone. Työpöydän ympärillä on hyllyt, ja niillä on varastolaatikoita. Laatikoissa on lego-osia järjestyksessä ja helposti saatavilla.
Harvesteriin tutustumista varten Hartwigsen tilasi suomalaisesta lelukaupasta Ponsse ScorpionKingin pienoismallin.
– Mittailin kaikki osat ja siirsin ne isompaan mittakaavaan. En ole koskaan nähnyt Ponssen konetta oikeasti, joten siinä on sitten ohjelmaa eläkkeelle!

Varsinainen rakennusprosessi alkoi mahdollisimman suurista pyöristä ja ajoliikkeiden testaamisesta, että selviäisi, toimiiko mittakaava. Sen jälkeen oli vuorossa alustan keskiosa.
– Keskiosa ratkaisi, saisinko ohjauksen, hytin liikkeet ja alustan etu- ja takaosan liitokset toimimaan.
Haasteena oli saada keskiosa kestämään myös hytin ja nosturin paino.
– Noin viiden version jälkeen löytyi toimiva ratkaisu. Siinä hytin kallistuksen hoitaa vahva vaihdelaatikko. Tämä eroaa ScorpionKingin alkuperäisestä ratkaisusta, ja se harmittaa. Mutta legot on tarkoitettu leikkiin, eivätkä ne ole tarpeeksi vahvoja tällaisiin rakenteisiin!
Sen jälkeen rakentaminen sujui melko mutkattomasti, vaikka erilaisia kokeiluja pitikin tehdä. Hartwigsen rakensi kauko-ohjauksen kaikkeen mahdolliseen: sekä ajo ja ohjaus että hytin ja nosturin liikkeet toimivat kauko-ohjauksella.

Hartwigsen on julkaissut pienoismallinsa Lego-yhtiön virallisilla Lego Ideas -sivulla. Siellä on myös video, jolla esitellään pienoismallin toiminnot. Mikäli malli kerää kahden vuoden aikana yhteensä 10 000 ääntä, Lego arvioi, sopisiko malli tuotantoon ja myyntiin. Tällä hetkellä ScorpionKingiä on äänestänyt 683 kannattajaa.
– Lego vaatii rekisteröitymisen sivuilleen, ennen kuin voi äänestää. Luulen, että siksi ei ole äänestetty tuon enempää. YouTube-videota on kuitenkin katsottu lähemmäs 100 000 kertaa.
Sivulla on toinenkin Ponssen ScorpionKing-malli koettanut onneaan. Sen taival on jo tyssännyt, ja se onkin yksinkertaisempi kuin Hartwigsenin työ. Mikäli tahtoo antaa äänensä Hartwigsenin mallille, on etsittävä malli, jonka tekijänä on nimimerkki ’marthart’.

Malli löytyy täältä.