Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IPK ja Eezy työllistävät nuoria jääkiekkoilijoita – Iisalmeen on tänä syksynä muuttanut 30 nuorta pelaajaa

Jevgeni Fofanov on venäläissyntyinen jääkiekkoilija, joka tuli jo nuorena Suomeen. Ensin hän pelasi juniorijoukkueessa Kajaanissa, kunnes tuli pelaamaan IPK:n riveihin vuonna 2014.

Vuotta myöhemmin mies muutti kokonaan Iisalmeen. Silloin IPK pelasi vielä Suomi-sarjassa. Joukkueen Suomi-sarjan voitto ja nousu Mestikseen kasvattivat treenimäärää niin paljon, että Fofanovin täysipäiväinen työ Lapinlahden Mellanolla vaihtui osa-aikatyöhön Iisalmen Citymarketissa.

– Molemmat työpaikat olivat tosi joustavia pelaamiseni suhteen, Fofanov muistelee.

– Iso kiitos kauppias Harri Piipposelle, että työvuorot tehtiin harjoitusten ja pelien mukaan.

Lopetettuaan peliuransa 31-vuotias Fofanov palasi kesäkuussa takaisin Mellanolle. Kaksilapsisen perheen isä työskentelee runkokomponenttien kasaajana ja pakkaajana toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Lisäksi hän valmentaa U20-ikäluokan pelaajia IPK:ssa. Sujuvaa suomea puhuva Fofanov on suorittanut myös matkailualan perustutkinnon.

– Pitäisi pelata liigatasolla, että Suomessa eläisi pelkällä jääkiekolla, Fofanov sanoo.

Pitäisi pelata liigatasolla, että Suomessa eläisi pelkällä jääkiekolla.

Jevgeni Fofanov

– Työn, harjoittelun ja perheen yhdistäminen oli minulle liian raskasta. Lisäksi tuli loukkaantumisia ja olkapääleikkaus. Kun on ollut pienestä asti jääkiekon parissa, ei ollut helppoa jäädä pois. Työ on auttanut myös henkisesti ja työkaverit ovat huippuporukkaa.

Iisalmen Makkaralahdessa asuva Fofanovin perhe haluaa jäädä kaupunkiin, jossa on kaikki tarpeellinen. Myös Jevgenin venäläinen vaimo on työllistymässä Mellanolle.

IPK:n toimitusjohtaja Jarmo Ylisipola kertoo, että tänä syksynä Iisalmeen on muuttanut 30 nuorta pelaajaa, ja joillakin on tullut myös tyttökaveri mukana.

– Tällä on jo vaikutusta koko kaupungin elämään ja talouteen. IPK auttaa pelaajia ja heidän perheitään kotiutumaan kaupunkiin. Mestiksessä ei ole tällä hetkellä perheellisiä pelaajia. Monet haluavat tulla tänne kehittymään, ja hakevat tätä kautta tulevaisuuden työpaikkaansa, Jarmo Ylisipola sanoo.

– Monet myös opiskelevat samalla. Olemme pystyneet työllistämään monia nuoria tilapäisesti, ja sitä kautta he ovat saaneet vakituisen työpaikan.

Yksi IPK:n yhteistyökumppaneista pelaajien työllistämisessä on ollut jo 15 vuoden ajan Olli-Matti Nuutinen. Henkilöstöpalveluyritys Eezy Oyj:n yhteyspäällikkönä nykyisin työskentelevä Nuutinen kertoo välittävänsä määräaikaisia sijaisuuksia sekä toistaiseksi voimassa olevia työpaikkoja.

– Meitä koskevat ihan samat lait kuin muitakin työnantajia, Nuutinen sanoo, ja kertoo työllistävänsä päivittäin 60–90 työntekijää Ylä-Savossa kaikilla toimialoilla.

– Eezyn kautta työllistyminen on kaikille osapuolille riskitön mahdollisuus kokeilla työntekoa pelaamisen ohella. Valtakunnallisella tasolla samassa tehtävässä toimii Eezy United, jonka kautta ovat työllistyneet esimerkiksi jääkiekkoilija Anniina Rajahuhta ja koripalloilija Taru Tuukkanen.

– Alussa jääkiekkoilijoiden työllistäminen ei ollut helppoa. Työnantajat miettivät, onko pelaaja aina loukkaantunut ja sairauslomalla. Nyt käsitys on muuttunut. On huomattu urheilijoiden kurinalaisuus, täsmällisyys, vastuullisuus, joustavuus ja hyväkuntoisuus, Nuutinen sanoo.