Käsityöt ovat hyvää aivojumppaa, tietävät Kiuruveden käsityökeskuksen seniorikurssilaiset

Kiuruveden käsityökeskuksen ohjelmistoon kuuluu yli 63-vuotiaille suunnattu Virikettä mielelle ja toimintaa käsille -seniorikurssi. Kerran viikossa kokoontuvassa kerhossa on vakituisesti kymmenen kävijää ja kerholla käynnistyi neljäs toimintavuosi. Syyslukukausi on hinnaltaan neljäkymmentä euroa ja mukaan voi tulla milloin vaan.

Kävijät ovat yhtä mieltä siitä, että käsitöiden tekemisellä on hyvä vaikutus niin mieleen kuin kehoon.

– Tämä on hyvää aivojumppaa ja auttaa myöskin sormien nivelrikkovaivoissa. Toisten tekemistä töistä saa vinkkejä ja sosiaalisen kanssakäymisen ohella syntyy valmista jälkeä, kerholaiset kertovat.

– Kerhoon voi tulla tekemään mitä työtä itse haluaa ja myös minä esittelen eri vaihtoehtoja. Yhdessä tekeminen on mukavaa ja välillä keitetään kahvit, käsityökeskuksen ohjaaja Helena Turunen kertoo.

Kerholaisilla valmistuu käsitöitä tietenkin myös kotona, jokin helpompi neule sujuu vaikka televisioita katsellessa. Käsityökeskukselle tullaankin tekemään hiukan vaativampia töitä tai aivan uusia malleja, sillä kurssin kausimaksuun sisältyy käsityöohjaajan neuvonta.

Tämä on hyvää aivojumppaa ja auttaa myöskin sormien nivelrikkovaivoissa.

Leena Piipolla on tällä kertaa tekeillä makrameetyö.

– Heti eläkkeelle jäätyäni tein enemmän käsitöitä, silloin tuli ostettua niin paljon tarvikkeita että nyt niitä pitää tuhota, Piippo nauraa.

– Kun kuulin että tämä kude soveltuu makrameetyöhön, päätin tehdä harjoituskappaleen.

Piippo harrastaa myös liikuntaa aina voinnin mukaan, käsityökeskus on sopivasti kävelymatkan päässä.

Aune Kämäräinen aloitti kerhossa käymisen kolme vuotta sitten.

– Tällä kertaa neulon itselleni, Ylä-Savon mallin mukaan lapasia neulova Kämäräinen kertoo.

– Yleensä tekemäni työt menevät tyttärelleni ja hänen tyttärilleen. Olen tehnyt täällä käsityökeskuksessa kolme “Elämänpuu” -makrameetyötä heille ja kotona valmistuu sukkia ja lapasia.

Kämäräinen kertoo, että hän on tehnyt käsitöitä koko ikänsä.

– Minun äitini teki myös paljon käsitöitä ja näyttää siltä että tyttärentytär Jenni jatkaa samaa perinnettä. Eeva-tytär puolestaan ostaa vanhoja huonekaluja ja entisöi niitä muillekin, kertoo Kämäräinen.

Nyt pinnalla oleva makramee-tekniikka tuli tutuksi Kämäräiselle ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla.

– Tein silloin kansalaisopiston kurssilla kassin sisalnarusta, hän kertoo.

Helena Huttusella on tekeillä makrameetyönä Ikikuusi-niminen seinäjoulukuusi. Myös hän on ollut käsityökeskuksen vakikävijöitä jo muutaman vuoden ajan.

– Olen käynyt yläkerrassa kutomassa ja muutenkin hakemassa ideoita ja tarvikkeita. Tämä on minulle ykkösharrastus, äidin ja siskojen perintöä, hän kertoo.

Kiuruveden käsityökeskus toimii vuonna 1948 valmistuneessa Pirtala-nimisessä talossa. Talossa on viehättävällä tavalla säilytetty 1950-luvun henki.

Talo on valmistunut opettaja Tyyne Huttusen aloitteesta, mukana olivat myös maatalousseura ja pienviljelijäyhdistys. Tiloissa toimi Naiskäsityökoulu vuosina 1948–1976, sen jälkeen kaupunki osti tilat ja kotiteollisuusneuvonta aloitti toimintansa.

Naiskäsityökoulu oli Kiuruveden ensimmäinen ammatillisen asteen koulu. Alakerrassa toimi vuosina 1948-59 Kuopion läänin miesteollisuuskoulu. 

Etusivulla nyt

Luetuimmat