Monet toivovat kivijalkaliikkeisiin myöhäisempiä aukioloaikoja – asiasta järjestetään kysely

Kivijalkaliikkeiden aukioloajat ovat puhuttaneet Iisalmessa pitkään. Monen mielestä liikkeet sulkeutuvat arkisin ja lauantaisin liian aikaisin.

– Yritän suunnitella käyntini liikkeiden aukioloaikojen mukaan. Mutta tuntikin tekee paljon. Jos liikkeet olisivat auki kello 18:aan, niihin ehtisi paremmin, sanoo Mira Tuovinen sylissään 1,5-vuotias Veikko.

Hän asioi liikkeissä mieluiten arki-iltaisin, kun on rauhallisempaa ja vähemmän ihmisiä liikkeellä. Jos puoliso on töissä neljään ja sen jälkeen perhe ruokailee, voi olla vaikea ehtiä liikkeisiin, jos ne sulkeutuvat viideltä, Tuovinen sanoo.

Hänestä hyvä aukioloaika olisi klo 18:aan, jolloin liikkeet voisivat myös avautua nykyistä vähän myöhemmin, kello 10. Lauantaisin olisi hyvä, jos liikkeet olisivat auki ainakin kello 15:een, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on Tiina Kattainen.

– Teen päivätyötä kello 8–16. Asiointi painottuu yleensä viikonloppuihin. Mutta toisinaan on tarve käydä arkenakin.

Ennen pystyi sanomaan, mikä on vilkas kauppapäivä.

Arkena sopiva aukiolo olisi myös Kattaisen mielestä kello 10–18.

– Lauantaina ei haittaisi, jos liikkeet olisivat auki kello 11–15/16.

Annikki Winter kertoo pääsevänsä kaupoille päiväsaikaan, joten nykyiset aukioloajat sopivat.

Aukioloaikoja on käsitelty säännöllisesti myös kaupunkialueen kehittämisyhdistys Iiden ry:ssä, kertoo Iidenin kehittämispäällikkö Mervi Narinen.

Lokakuussa kokeiltiin Yhen illan juttu -ostosillassa perjantai-iltana pidennettyjä aukioloaikoja, kello 19–20:een.

– Kokeilu sai hyvän vastaanoton niin yrityksissä kuin asiakkaissa ja on hyvä pohja jatkaa asian selvittämistä.

Osa liikkeistä on myös muuttanut aukioloaikojaan pysyvämmin.

– Jotkut yrittäjät ovat menestyksekkäästi kokeilleet sitä, että liike on arkisin ja lauantaina pitempään auki, ja maanantai on vapaapäivä, kertoo yrittäjä Jukka Lyytikäinen Kello & Kulta Lyytikäisestä.

Myös Kello & Kulta Lyytikäisessä on myöhennetty aukioloa, jo 15 vuotta sitten.

– Olemme avoinna puoli kymmenestä puoli kuuteen.

– Hyötyä muutoksista syntyy vasta, kun useat yrittäjät lähtevät niihin mukaan. Aukioloaikoja on yritetty yhtenäistää vuosia.

Etenkin pienissä yrityksissä henkilökunnan määrä voi rajoittaa aukioloaikoja.

– Yrittäjiä ei pidä syyllistää aukioloajoista. Heillä on varmasti valintoihinsa hyvät perusteet. Päiviin pitää sovittaa arki, voi olla pieniä lapsia ja harrastuksiakin. Asia ei ole mustavalkoinen, Lyytikäinen muistuttaa.

Aukioloaikakeskustelun taustalla on muuttunut ostoskäyttäytyminen.

– Nykyisin saatetaan lauantaisin viettää rauhallista aamua ja käydä harrastuksissa, ja kaupoille mentäisiin iltapäivällä, Narinen sanoo.

Kaupankäynti on pirstaloitunut.

– Tänä päivänä kivijalkakauppojen rinnalla on verkkokauppa, ja marketit ovat auki yhdeksään. Ihmisiltä hämärtyy, milloin kaupat ovat auki ja milloin mikäkin kauppa on auki. Lauantai voi olla lepopäivä ja sunnuntai kauppapäivä. Ennen pystyi sanomaan, mikä on vilkas kauppapäivä, mutta nyt jokainen viikko on erilainen, sanoo Jukka Lyytikäinen.

Iiden ry järjestää aukioloajoista kyselyn. Siihen voi vastata netissä osoitteessa bit.ly/aukioloaikakyselyiisalmi, 22. marraskuuta mennessä.

Osallistua voi myös Iisalmen Sanomien asiakaspalvelussa täyttämällä kyselylomakkeen ti–pe kello 9–15. Vastaajien kesken arvotaan kahden viikon treenikortti Tiinan Treenipalveluihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat