Jokainen nukke on oma ”persoona” – Nukkenäyttelyssä Iisalmen kulttuurikeskuksella esittäytyy värikäs joukko

Käsitöiden tekeminen on rakas harrastus Leena Kuosmaselle ja Silja Väätäiselle. Siljalla on paljon käsityöprojekteja ryijyistä villasukkiin ja korvakoruihin. Leena kertoo tehneensä juuri äskettäin kaksi tonttua, jotka matkasivat miniän mukana Ouluun.

Molemmat tekevät myös Unicefin Anna ja Toivo -nukkeja, ja ovat sitä kautta samalla mukana hyväntekeväisyystoiminnassa. Unicef auttaa maailman lapsia, muun muassa saamaan puhdasta vettä ja pääsemään kouluun. Nuket ovat osa varainhankintaa, kun niitä myydään eli ”annetaan adoptoitaviksi”. Parhaillaan nukkeja on esillä Iisalmen kulttuurikeskuksella nukkenäyttelyssä, jossa voi äänestää mieluisinta nukkea ja varata halutessaan nuken omaksi tai lahjaksi.

– Nukke on hyväntekijä. Alun perin Italiasta lähteneen idean pohjalta yhdestä Unicef-nukesta saadulla hinnalla saatiin hankittua yhdelle kehitysmaan lapselle kaikki hänen elämänsä aikana tarvitsemansa rokotukset, kertoo Unicef Ylä-Savon puheenjohtaja Tuija Karppanen. Näin nukke pelastaa edelleenkin lapsia kehitysmaissa.

Nukkeja on ihana tehdä, Leena Kuosmanen sanoo, jo parin vuoden kokemuksella.

– Nukenteko on vetäissyt mukaansa. Tulee inspiraatioita, että teenpä tuosta kangaspalasta nukelle mekon tai haalarin. Se on luovaa työtä.

Kolmenkymmenen jälkeen taisin seota laskuissa.

– Nukkevastaava Leena Huttunen kertoi, että tämmöinen ryhmä on. Kun olin saanut senhetkiset käsityöprojektini tehtyä, ajattelin, että nyt on tämän aika.

Silja Väätäinen on nukenteossa konkari noin kuuden vuoden ajalta. Nukkeja on syntynyt kymmeniä.

– Kolmenkymmenen jälkeen taisin seota laskuissa... Ja nukkeja tehdään myös yhteistyössä, joten ei voi välttämättä sanoa, kuka ne on tehnyt.

Teossa on eri vaiheita. Joku voi tykätä täyttää, joku tehdä vaatteita.

Unicefin nukkeryhmä kokoontuu kerran kuussa Pohjolankadulla Perhekeskus Onni ja Ilonassa tai Yhdistystalo Vakassa.

– Kokoonnumme lauantaisin pitemmän rupeaman, jotta ehdimme jutellakin.

Mukavan harrastuksen pariin vie paitsi halu auttaa myös hyvä seura.

– Porukkaan kuuluminen on mukava juttu, porukan henki vetää mukaan. Tätä voi tehdä omien voimavarojen rajoissa, ilman mitään pakkoa, Silja sanoo.

Tämän vuoden näyttely on kaikkiaan kolmas, ja siihen innostuttiin tekemään myös tonttunukkeja, sekä muillekin nukeille tonttulakkeja.

– Tein viime vuonna kaksi tonttua, siitä se lähti. Nyt tehtiin tonttuja myös neulomalla putkilotekniikalla, Silja kertoo.

Kaikki nuket nimetään. Yksi Siljan tekemistä on Timo, pikkuveljen mukaan.

– Nimi liittyy myös satuun Tiina-tonttutytöstä ja Timo-tonttupojasta.

Tekemistään nukeista Siljalle mieleenjääneimpiä on Pelle Hermanni, joka myös voitti ensimmäisen näyttelyn äänestyksen.

Leena Kuosmanen käytti yhden nuken mekkoon pitkään säilyttämäänsä kauniinpunaista kangasta, käsityöpussikangasta opiskeluajaltaan.

– Siitä tuli minusta semmoinen marjapuuro, että nukke sai nimen Marja.

Nukeille on hänestä mukava tehdä kauniita yksityiskohtia, kuten ommella kukanmuotoinen pisto ja laittaa letit. Tuula-nukke sai punahilkkamaisen hilkan.

Unicef Ylä-Savo aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten Iisalmen Sanomien entisen päätoimittajan Mai Koivulan aloitteesta. Koronan vuoksi ensimmäistä toimintavuosikymmentä ei ole vielä juhlistettu.

Nukkeja on näyttelyn lisäksi esillä myös myyjäisissä ja tapahtumissa sekä pop up -tyyppisesti, seuraavan kerran Torikulmassa 27.11.

Etusivulla nyt

Luetuimmat