Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pian pääsee ensimmäisen erän tekoon – Panimon ja pubin tilat alkavat valmistua Gracevillen yläkerrassa

Pienpanimon ja pubin tulo Bar & Cafe Gracevillen yläkertaan Iisalmen Kauppakadulla on hyvässä vaiheessa. Tilat ovat valmistuneet niin pitkälle, että enää tarvitaan viimeistelytöitä ja loppusiivousta.

– Baaritiskin sisältö vielä laitetaan ja vaihdetaan valot. Nyt tilassa on loisteputket, kertoo Gracevillen yrittäjistä Harri Holappa.

Lupa-asioissa menee vielä kahdesta neljään viikkoa.

– Lupien saamiseen mennessä saadaan tilat valmiiksi.

Panimon puolella on jo käymis- ja kirkastusastiat paikoillaan sekä pullotuskone.

– Kerralla pystytään valmistamaan keitosta 500 litraa, ja kirkastumassa voi olla kerrallaan 2000 litraa.

Näin kävi vähän sattumusten summana.

Harri Holappa ja Gracevillen muut yrittäjät Pentti Husso ja Jony Soininen ostivat kesällä kempeleläisen Ylikylä Olut Oy:n panimon toiminnan. Näin kävi vähän sattumusten summana, Holappa kertoo.

– Kuulin, että panimo on myynnissä ja olin siinä vähän välikätenä, sillä minulta kysyttiin, tietäisinkö ketään, joka olisi sen kiinnostunut ostamaan. Sitten yhtäkkiä huomasin, että olinkin itse, kun ruvettiin pähkäilemään, olisiko se mahdollista yhdistää toimintaamme.

40-paikkaista ravintolaa ja panimotiloja tehdessä yläkerta on ollut viime kuukausina työn alla lattiasta kattoon. Lisäksi tehdään myymälä joko ylä- tai alakertaan, viranomaislupien mukaan.

– Myymälä on muutaman neliön kokoinen, joten se mahtuu kumpaan kerrokseen tahansa.

– Kun luvat on saatu, panimossa ruvetaan tekemään ensimmäistä satsia. Siinä menee neljä–viisi viikkoa. Hyvällä tuurilla avaamaan päästään tämän vuoden puolella, Holappa kertoo.

Omaakin tuotetta päästäneen myymään tammi–helmikuulla.

Pubi aloittaa muiden tuotteilla, mutta omaakin tuotetta päästäneen myymään tammi–helmikuulla, ja sitten pidetään varsinaiset avajaiset.

Omia tuotteita myydään alkuun Ylikylä Olut / Iisalmen pienpanimo -tuotemerkillä.

– Tuotteet on rekisteröity patentti- ja rekisterihallitukseen, joten Ylikylän tuotteita myydään näillä nimillä. Jos kaikki menee kuin Strömsössä, ensi kesäksi voisi kehitellä oman tuotteen, kunhan opitaan prosessi ja talvi tehdään Ylikylän tuotteita.

Vielä ei tiedä, mikä on ensi kesän trendi, joten sitä pitää vähän haistella ja tunnustella, Holappa sanoo. Viime kesänä ja senkin jälkeen suosittuja ovat olleet sour-oluet.

Korona-aika sekoittaa tilannetta, kun esimerkiksi pienpanimokilpailuja ei voida järjestää, Holappa sanoo.

Korona-aikaa käytetään tuotekehittelyyn, ja kun tilanne helpottuu, uusia tuotteita voi tulla markkinoille runsaastikin, hän arvelee.

Tuotteiden valmistuksessa on alkuun apuna Ylikylä Oy:n panimomestari Pekka Junnila, mutta muuten valmistus on tarkoitus tehdä Gracevillen omalla nykyisellä porukalla.

Tavoite on vuositasolla 25 000 litraa ja neljästä viiteen eri tuotemerkkiä vuodessa.

Paikan päällä myymisen lisäksi olutta myytäisiin jatkossa esimerkiksi ravintoloille. Ylikylän tuotteilla on jo myyntikanavat ravintoloihin, Holappa kertoo.

– Ja jos tavaraa riittää, kysellään myös kauppojen hyllypaikkoja. Mutta se ei ole vielä ensi vuoden juttu.

– Kuukausitasolla 2000–2500 litraa pitäisi pystyä kierrättämään omissa paikoissa ja lisäksi myydään muille.