Poikkeusyksilö | Päivi Säisän nautintona on ruumiin kurinalaisuus ja elämän säännönmukaisuus

Päivi Säisä voitti arpajaisissa personal trainerin session. Oli toukokuu 2017.

Kahden vuoden kuluttua hän kapusi bikinifitnessin SM-kisalavalle Turussa iho rusketettuna, kisaripset silmissä ja mittatilausbikinien strassit sädehtien.

– Piilarit eivät pysyneet paikoillaan enkä nähnyt kuin lähelle. Hymy unohtui.

Silti Päivi Säisä pääsi finaaliin ja viime vuonna SM-sija parantui yhdellä pykälällä. Hän oli viides. Kansainvälisissä MM-kisakarsinnoissa Kotkassa tuli seitsemäs sija. Säisän ja Team LadyLinen tähtäin on ensi syksyn kisoissa.

– Aloitin harjoittelun pelkällä harjanvarrella. Ensin tein harjoitukset kotona. Pian innostuin käymään treenisalilla ja salilla valmentajani Heli Veteli teki minulle ohjelman bikinifitnessvartaloa varten.

Ennen treenausta Päivillä oli tavallinen kotiäidin vartalo. Hänen suhtautumisensa ruumiillisuuteen tuntuu mutkattomalta.

Tärkeintä on lihaksen muoto ja sirous.

– Teen sen, mitä valmentaja käskee. En enempää enkä vähempää. Kun noudattaa ohjeita tarkasti, ei tarvitse miettiä. Mielestäni suuri osa fitnesstyöstä tehdään pään sisällä.

Kurinalaisuus on tuttua Päivi Säisälle jo lapsuudesta.

– Isä kuoli, kun olin kolmivuotias ja viiden vuoden kuluttua siitä kuoli äitini. Oli selviydyttävä. Ei ollut muuta mahdollisuutta.

Isän vanhemmat kasvattivat orvoksi jääneet lapsen lapset. Kuri oli kovempi kuin muilla samanikäisillä eivätkä harrastusmahdollisuudet olleet Vieremällä laajat. Päivin habitus on hienopiirteinen kuin balettitanssijalla, mutta balettiharrastusta ei ollut tarjolla.

– Soitin kannelta ja viulua.

Selviytymiseetos on vaikuttanut aikuiselämän kriiseissä. Nyt Päivi asuu 17-vuotiaan tyttärensä kanssa Iisalmen keskustassa. 22-vuotias poika Joni asuu äidistään erillään.

– Elämässäni on vihdoin tullut minun vuoroni nauttia. Treeneissä huolet unohtuvat. On vain hetki siinä ja treenien jälkeinen hyvä olo.

Fitnessiä on eri lajeja ja ihmisillä on siitä käsitys ehkä bodybuildingin perusteella. Bikinifitnessissä tärkeintä on lihaksen muoto ja sirous suhteessa koko kehoon. Kilpailussa arviointikriteerinä on myös koko kehon yleiskuva.

Päivin tulee syödä kuusi kertaa päivässä. Valmentaja laskee ruoka-aineiden energia- ja ravintomäärät tarkkaan. Jokainen ruoka-annos tulee kisakauden aikana punnita.

– Määriin vaikuttavat treenaus sekä se, onko harjoittelussa menossa massa-, voima- vai dieettikausi.

Viikossa Päivi Säisällä on neljä puolentoista tunnin salitreeniä, yksi lyhyehkö kovatempoinen intervalli- eli hiit-treeni, sekä kaksi kävelylenkkiä. Lepoviikko on tietyn väliajoin.

Ennen kisoja on neljän kuukauden dieettijakso. Se sisältää pari mättöpäivää, jolloin voi herkutella pitsalla, Herkkupäivät herättävät uudelleen ruoansulatuksen. Niiden henkinen merkitys ei ole suuren suuri, sillä eniten Päivi Säisä nauttii harrastuksensa päämäärätietoisuudesta ja suunnitelmallisuudesta.

– Allergioiden vuoksi en pysty käyttämään palautusjuomia tai energiapatukoita. Lihakseni olen saanut kaurapuurolla.

Kuka?

Päivi Säisä

s. 1973 Vieremällä

asuu Iisalmessa Jasmin-tyttären 17 v. kanssa

Esikoinen Joni 22 v.

Parisuhdetilanne: etäsuhteessa

Työskentelee Iisalmen kaupungin ruokatuotannon ohjaajana

Harrastukset: Bikinifitness SM-tasolla

Kunniamaininta Nuorisoseura Nuori Iisalmen vuoden vapaaehtoistyöntekijänä

Mallin työt Gazoz-treenivaatevalmistajalle

Sponsorit tervetulleita

Yksilöurheilijan osa on hankkia itse sponsorinsa. Joukkueurheilijoilla on helpompaa, sillä yhteenlaskettuna heidän kontaktimääränsä on suurempi.

– Aina sitä ajattelee, ilikiääkö sitä myydä itseään.

Urheilija-Päivi huolehtii siitä, että Facebook-kaverit saavat katsottavakseen fitnesskuvia. Urheilija- ja perus-Päivi kohtaavat Instagramissa. Perus-Päivi on etupäässä äiti ja etäsuhteensa rakastettu. Etäsuhteen kainalossa saa olla joskus voimatonkin.

Useampien tuhansien eurojen kulut muodostuvat valmentajamaksuista sekä kisakuluista. Kisakuluihin kuuluvat muun muassa ruiskurusketukset, hiukset, kynnet, meikki sekä mittatilauksena valmistettu kisa-asu. Lisäksi tulevat matkat ja hotellit kisapaikkakunnille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat