Poikkeusyksilö | Fasil Forsgren haluaa tulevaisuudessa työllistää – unelmana oli pienestä pojasta lähtien oma rekka-auto

Iisalmen kaatopaikan takana on kallioalue. Keskellä monttua kirkkaassa kevätauringossa kiiltelee punainen Volvo.

Fasil Forsgren on tuonut autonsa kuvattavaksi. Hän puhuu kasettiautosta. Sillä tarkoitetaan ajoneuvoyhdistelmää, jota käytetään maa-aineksen siirtämiseen.

Hän osti oman kasettiautonsa sen jälkeen, kun työnantajan kanssa tulivat yhdessä siihen tulokseen, että nuoren kuljettajan on paras soveltaa vahvoja näkemyksiään omalla toiminimellään.

Ei siinä suurta dramatiikkaa ollut. Pieniä kasautuvia näkemysvivahde-eroja vain.

– Haaveena on tulevaisuudessa omistaa muutama auto ja työllistää kuljettajia.

Fasil Forsgren muutti Iisalmeen Äänekoskelta yläastetta käymään. Hänellä ei siihen mennessä koulunkäynti sujunut.

Pian Kuopion moottoritiellä tuli vastaan hauska Puuha-Pete -auto. Puhelinsoitto rekan ovessa olevaan numeroon – ja uusi työpaikka oli järjestynyt.

Jopo-luokan TET-harjoittelussa hän pääsi kaverinsa kanssa kokeilemaan logistiikka-alaa ja pojille luvattiin, että saavat Ysaosta paikan nimenomaan logistiikkapuolelta.

– Kauppis-Heikin koulu oli ihan huippukoulu. Valitettavasti opo sanoi, että pitää varmuuden vuoksi panna yhteishakuun toinen hakuvaihtoehto. Kävi niin, että kaveri pääsi logistiikkaa opiskelemaan ja minä metallipuolelle. Se ei kiinnostanut eikä opiskeluista tullut siksi mitään.

– Metallialan opiskelu oli kuin tikkua olisi kynnen alle työntänyt.

Forsgren oli Siilinjärvellä maanrakennustöissä ajan ennen armeijaa.

Armeijan hän kävi Kajaanissa ja meni sitten maanrakennustöihin ja teki maanrakennusalan ammattitutkinnon Ysaossa. Ammattitutkinnon suorittamisen yhteydessä oli mahdollista ajaa yhdistelmäajoneuvokuljettajan ajokortti.

– Hannu Toivanen, maanrakennuspuolen opettajani, on itse entinen yrittäjä. Hän tiesi käytännön kautta asiat, joita opetti.

Forsgrenillä oli työpaikka tiedossa jo ennen kuin oli saanut yhdistelmäajokortin suoritettua. Inssiajo oli keskiviikkona ja jos se menisi lävitse, hän saattoi aloittaa maanantaina. Näin tapahtui.

– Olin päässyt ekan kerran autohommiin. Niistä olin haaveillutkin.

Hän ajoi muun muassa kasettiautolla Polvijärveltä malmia Luikonlahden rikastamolle ja kypsyi reissutyöhön.

– Halusin sellaisia töitä, joita pystyisin tekemään kotoa käsin. Ajoin yhtenä iltana töistä kotiin ja näin hienon sora-auton. Ajattelin, että tuollaisella haluan ajaa. Soitin samalla isännälle ja tämä sanoi, että on nyt sairaalassa, mutta töitä kuulemma on ja hän ottaa yhteyttä heti, kun pääsee pois.

Puhelinsoittoa ei kuulunut. Kului viikko ja sitten Forsgren soitti uudestaan. Yrittäjä oli kuollut eikä yrityksessä jaksettu ajatella uutta työntekijää juuri sillä hetkellä.

Pian Kuopion moottoritiellä tuli vastaan hauska Puuha-Pete -auto. Puhelinsoitto auton ovessa olevaan numeroon – ja uusi työpaikka oli järjestynyt.

Tosin ihan heti Fasil Forsgren ei Puuha-Pete -autoa päässyt ajamaan, mutta aikanaan sitäkin ja lopulta hän osti oman punaisen Volvon.

Pienessä kaupungissa on pakko tulla toimeen kaikkien kanssa

– Kun muutin Iisalmeen, oli tietenkin kiusaamista ja sen sellaista. Onhan tämä pieni kaupunki.

Pienessä kaupungissa on puolensa, Fasil Forsgren sanoo, kun kaikki oikeastaan tuntevat toisensa, on lopulta niin, että tutustuu ensin tähän, sitten tuohon ja lopulta ystävyyssuhteet kiertyivät yhteen.

– Näin kaikkien on tultava toimeen keskenään.

Forsgren on syntynyt Addis Abebassa Etiopiassa. Hän oli kuusivuotias, kun suomalainen perhe adoptoi hänet Äänekoskelle. Perheessä oli yhteensä kahdeksan lasta.

Kasvatus oli kristillinen. Hänellä on kaulassaan risti.

– Minulle on ihan fine, jos joku ei usko. Ja sekin on ihan fine, jos uskoo, Forsgren sanoo.

Nuorella rekkayrittäjällä on kolme lasta. Lapset asuvat vuoroviikoin isällä ja vuoroviikoin äidillä.

– Ei tarvitse miettiä, mitä teen vapaa-ajallani.

Juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka ovat omassa sarjassaan. Tarkoitus on lisätä ennakkoluulottomuutta ja erilaisuuden hyväksyntää.

Yrittäjä

Fasil Forsgren

s. 1993 Addis Abeba Etiopia

Adoptioperheeseen Suomeen Äänekoskelle v. 2000

Iisalmeen v. 2006

Metallialan opintoja Ysaossa

Armeija Kajaanissa

Maanrakennusalan ammattitutkinto Ysaossa

Perheeseen kuuluu kolme lasta, yhteishuoltajuus viikkoperiaatteella

Rekkayrittäjäksi toiminimellä kesällä 2020

Etusivulla nyt

Luetuimmat