Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeusyksilö | Kun on vaikea olla perillä – monipaikkainen kosmopoliitti on aina lähdössä

Koti on siellä, missä Päivi Laitinen kulloinkin on. Vesannolla on kiintopiste ja Iisalmessa sijaitsee asunto. Sonkajärvi ja Vieremä merkitsevät työmaita. Ne ovat persoonallisia ja kumpikin erilaisia.

Suurin lataus on kiintopisteessä, maalaistalossa, jossa asuvat äiti ja kissa. Isä kuoli vähän aikaa sitten.

– Talo on nyt minun. Veli viljelee kotitalon peltoja. Vesannon talossa asun eläkkeellä kesät ja talvisin matkustaisin lämpimään, vaikka Intiaan, kissalaumani kanssa.

Matkakirjassaan Pieni pyörä preerialla, polkupyörällä Amerikan halki loppuu havahtumiseen, kuinka vaikea yht´äkkiä on olla perillä. Autiomaiden kuumuus, Appalakkien uuvuttavuus, haukkojen huudot ja saniaisten vehreys ovat takana.

Tuntuu tyhjältä.

Päätepisteestä tulee vielä pyrähdys viereiseen Washingtonin osavaltioon. Naselissa on museo, jonka arkistosta pyöräilijä löytää merkinnän isoisänsä veljestä John Laicklainista, Amerikkaan lähteneestä Juho Laitisesta.

Perulaisen Cuscon lähikylien maisemassa oli isoja kristinuskon symboleita, ristejä, ja samaan aikaan kunnioitettiin sekä Maan Äitiä että vuorten henkiä.

Matkakirjailijalla ei ollut muuta ohjetta kuin postikortti vuodelta 1908. Leimassa luki Nasel. Kortissa oli miehiä höyrykoneen kanssa ja tekstinä:

”Hyvää päivää, veli. Lähetän kortin, koska ei ole tullut kirjotettua sinulle erityisesti. Voi hyvin, toivoo veljesi John.”

Epilogina on tunnelmointi New Yorkista ennen paluulentoa. Kaukana oli vielä Steve, joka teki matkaansa jalan vuohen kanssa. Jenkki oli lähtenyt Seattlesta kaksi vuotta aiemmin. Kaksi vuotta lisää ja hän olisi vuohineen New Yorkissa.

Valmistuttuaan Oulun yliopistosta Laitinen pyöräili ympäri Suomen ja asui teltassa.

– Niin tuli halvaksi. Välillä kassan kartuttamiseksi kävin poimimassa mansikoita.

Tuore kulttuurimaantieteilijä pani merkille, miten erilaisia ovat itä ja länsi. Idässä siintelevät sinervät vaarat ja lännessä on mehevää kulttuurimaisemaa.

Opiskeluaikoina hän teki yhden normi-interrailin kaverin kanssa.

Seuraavilla reissuilla hän halusi itse määrätä, minne menee tai milloin palaa. Kesällä 1986 hän reilasi Britanniaan ja yöpyi makuupussissa prinssi Andrewin ja Sarah Fergusonin hääreitin varrella Lontoossa. Yöpyjiä oli tuhansia ja reitillä nukkuminen oli ainoa mahdollisuus lunastaa paikka vilkuttajien rivissä.

Kirja Reissunaisia syntyi Suomen Tietokirjailijat ry:n apurahalla.

Kirjailija nostaa esille brittiläisen Mary Kingsleyn (1862–1900). Samettiset kuutamoyöt tulevat iholle kuin kirjoittaja olisi itse uinut yöllä afrikkalaisessa joessa. Laitinen miettii hetken ja sanoo, että on kyllä ollut Afrikassakin, mutta kuutamouinnilla vain Välimeressä – Maltalla.

Luku Louise Boydista (1887–1972) Jäämerellä on hyinen. Kuin alleviivauksena, että kirjailija ei pidä kylmästä, on kuvaus siitä, kuinka kapteeni putoaa mädän valaan ruhon päälle laivan keikkuessa hyhmäaallokossa.

Ethel Tweedie (1862–1940) näki Lapinlahden karvaiset siat, sinappitölkki-suomenhevoset ja Peltosalmen meijerin tanskalaisen juustonvalmistusteknologian. Suomalaismiehet olivat ryyppäämisestä vesipöhössä ja silmät olivat tataariesi-isiltä.

Seuraavaksi kirjailija voisi matkustaa Suomessa, kuten Ethel Tweedie.

– Kuninkaantie Turusta Halikon, Perniön ja Pyhtään kautta Vaalimaalle olisi kiinnostava reitti.

Mieluummin maailmankatsomus kuin teologia

– En erityisesti tarvitse uskonnollisia rituaaleja. Minua kuitenkin kiinnostavat henkiset asiat ja uskonnot. Voi sanoa, että minulla on tietty maailmankatsomus.

Päivi Laitinen on seurannut Beninissä Afrikassa matkailijoille tarkoitettua woodooriittiä ja käynyt yösijaa etsiessään kääntymässä ashramissa, intialaisessa mietiskelykeskuksessa.

Suomen ympäripyöräilyn ensimmäisenä iltana hän lahjoitti siemaukset juhlajuomastaan Äiti Maalle. Juuri ennen reissua hän sai valmiiksi gradunsa. Se oli uskontomaantieteen alalta ja selvitti perulaisen paikallisyhteisön, Cuscon lähiseudun kylien, uskonnollisen maiseman muuttumista.

Maisemassa oli isoja kristinuskon symboleita, ristejä, ja samaan aikaan kunnioitettiin sekä Maan Äitiä että vuorten henkiä.

Reissunaisissa on ihmissyöjäheimoihin tutustunut Mary Kingsley. Hän kyseenalaisti kristinuskon perusteita sekä lähetystyötä.

Häntä arveltiin panteistiksi: ”Mary huomautti, että afrikkalainen ei ollut luonteeltaan uneksija tai epäilijä. ´Kaikki oli hänelle todellista, hyvin todellista, kauhistuttavan todellista hänelle.´ Kaikkivaltiaan jumalan sallima kärsimys oli afrikkalaiselle sellaista, mitä oli mahdoton ymmärtää.”

Kesällä ilmestyy Laitisen toinen tietokirja Outojen otusten jäljillä – tutkimusretkiä lumimiesten, vesihirviöiden ja muiden merkillisten olentojen maailmaan.

– Mysteerit kiinnostavat. Melkein täydellä varmuudella lumimiestä ei ole. Huomatkaa: melkein!

Juttusarjassa esitellään ihmisiä, jotka ovat omassa sarjassaan. Tarkoitus on lisätä ennakkoluulottomuutta ja erilaisuuden hyväksyntää.