Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeusehdokas | Dimi Tsavaris on etupäässä isä – perheessä otetaan miehestä mittaa

Vaikka Dimi Tsavaris istuu yksin kannonnokassa, hänen ympärilleen voi kuvitella pulisevan ja hälisevän lapsilauman.

Viiden lapsen isää ei tarvitse kauaa houkutella puhumaan jälkikasvustaan. Lapset kulkevat ikään kuin koko ajan mukana. Kolmen vanhimman kuvat on tatuoitu hänen käsivarteensa.

Ja tuon tuostakin Dimi ottaa esille vaimonsa, Pian.

– Hänellä on hyvä ja kaunis luonne. Hän on lisäksi paras kaverini.

Odottaessaan esikoista Pia työskenteli öisin krupieerina baareissa ja ajoi päivisin Pieksämäelle viimeistelemään sosionomin opintojaan. Äiti valmistui ja poika syntyi.

Seuraavana vuonna syntyi tyttö, kahden vuoden päästä poika ja taas kahden vuoden kuluttua edellisestä poika. Kun kuopus oli viisivuotias, perheeseen muutti Dimin 13-vuotias esikoinen.

Reissu Dimin synnyinsaarelle, Ródokselle, oli samalla pariskunnan häämatka. Kymmenen vuotta naimisiin menon jälkeen.

Dimin esikoinen on jo aikuinen. Hän asuu Kuopiossa. Uusioperheen kaksi vanhinta ovat kumpikin isänsä rakennusliikkeen keikkatöissä.

– Miehen mittari on siinä, miten hän hoitaa lapsiaan ja pitää perheestään huolta.

Dimi Tsavaris on syntynyt Ródoksella. Hänen äitinsä on arkkikuopiolainen. Dimin mummola oli sama kuin Kelloniemen puutarha. Ukki oli sen aikoinaan perustanut.

Viisas Pia-vaimo sai Dimin lähtemään sisarpuolensa häihin Ródokselle. Dimille asia ei olisi ollut niin tärkeä; suhteet kreikkalaiseen isään olivat päässeet katkeamaan, kun tämä oli palannut Suomesta takaisin synnyinsaarelleen.

Reissu oli samalla pariskunnan häämatka. Kymmenen vuotta naimisiin menon jälkeen. Eivät he aikaisemmin olisi lapsikatraalta matkoille ehtineetkään.

Olisihan minusta voinut tulla samanlainen kaljaa kittaava luppamuna kuin monesta suomalaisesta koulukaveristani, mutta ei vain tullut.

Muutto Rautavaaralle Kuopiosta vuonna 2005 oli äkkipäätös. Perhe oli Pian äidin luona syömässä ja Dimi huomasi Pitäjäläisestä, että anopin naapurissa oli valkotiilinen omakotitalo myynnissä. Perhe meni saman tien katsomaan taloa ja pian oli kaupat tehty.

Tsavariksen suurperhe asuu samalla kadulla kuin lasten äidin puolen mummola on. Täti löytyy myös lähinaapurista. Pian sisko on Dimin firman kirjanpitäjä.

Nyt kun perheessä ei ole enää pieniä lapsia, perheen äiti käy töissä reilun kilometrin päässä Tulilyhty Oy:ssä. Se tarjoaa sijaishuoltoa lapsille ja nuorille eikä se kuulu mihinkään pörssiyhtiöön eikä konserniin.

Hoitoyksiköt ovat saaneet nimensä Lakota-intiaanien kulttuurista. Yhteisön perusyksikkö oli laajentumaperhe, jonka koko vaihteli muutamasta hengestä jopa useaan sataan. Yhteisö otti jäseneksi myös asukkaita, jotka eivät kuuluneet sukuun.

Perheen isän DTRenovation Oy:n rakennus- ja korjaustyömaat ovat pääosin Rautavaaralla tai lähistöllä. Firman Renault on kyllä varustettu niin, että yrittäjä voi yöpyä keikkatöissä pakunsa takaosassa.

Kun pakun nokkaan tökkää piuhan, voi takaosassa panna päälle lämmityslaitteen. Myös sähkötyökalujen akkujen lataus käy autossa näppärästi.

Paku näyttää hyvin ajatellulta ja varustetulta. Dimi sanookin, että hyvin suunniteltu työmaa tai työkeikka on puoliksi tehty. Hänellä on valmiina erilaisia työkalupakkeja erilaisiin kohteisiin.

– Muudan amerikkalainen kapteeni on sanonut, että jos aloitat päiväsi petaamalla sängyn, olet heti aamulla saanut yhden suunnitellun työn tehtyä.

Kokemus kokonaisuuksien hallintaan karttui eri rakennusalan työnantajien palveluksessa. Hän on ollut rakentamassa kuopiolaisia uusia asuinalueita, kuten Saaristokaupunkia.

– Kuusitoista vuotta duunarina opetti. Yrittäjäksi halusin vapauden takia. Ja tietenkin siksi, että todella tykkään työstäni!

Kun somalit saapuivat Savoon, helpottui samalla muiden ulkomaalaistaustaisten elo

Dimitrios Tsavariksen synnyinsaari, Ródos, on kuulunut Kreikalle vuodesta 1947. Sitä ennen ródoslaiset elivät lävitse italialaisen miehitysjakson, jolloin muun muassa ortodoksisen uskon harjoittaminen kiellettiin.

Saari on ollut aikanaan osa niin osmannien kuin Roomankin valtakuntaa ja Bysanttiin. Asutus siellä on ikivanhaa – ajalta tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Kansat, suvut ja geenit ovat sekoittuneet maapallolla perusteellisesti jo ennen nykyajan kansainvaelluksiakin.

Kuopion-lapsuudessaan Dimi oli silmätikkuna. Muita ulkomaalaistaustaisia lapsia ei Saarijärven ala-asteella 1980-luvulla ollut.

– Kun somalit tulivat, oleminen oikeastaan helpottui. Olen elänyt oikeastaan kahdessa maailmassa. Ystäviä minulla on ollut irakilaisissa ja iranilaisten parissa. Olisihan minusta voinut kehittyä samanlainen kaljaa kittaava luppamuna kuin monesta suomalaisesta koulukaveristani, mutta ei vain kehittynyt, vaikka kouluun jouduin kulkemaan tarkoin harkittua reittiä, etten olisi joutunut hakatuksi.

Demarit houkuttelivat kunnallisvaaleihin ehdokkaaksi. Dimi suostui, sillä porukka on hyvä.

– En pidä ääripäistä – en sen enempää oikealla kuin vasemmallakaan.