Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peltosalmen Sanomien toimittajat palasivat koulun penkille

Peltosalmen Sanomien ilmestymiskerrat harvenevat, sillä sanomien toimittajien Wilma Junnilaisen ja Lotta Koivunurmen kesäloma päättyi.

Kumpikin aloitti viime viikolla viidennen luokan – Lotta Kauppis-Heikin koulussa Peltosalmella ja Wilma Kilpijärven koulussa toiselle puolelle Iisalmea.

Wilma odotti kovasti, että viidennellä luokalla alkaisi historia. Lotta pitää eniten englannin kielestä eikä pidä matematiikasta. Hän odottaa ruotsin kielen alkamista sekä sitä, että näkee taas koulukavereita pitkän tauon jälkeen.

Tytöt ovat selkeää toimittajan ainesta. Matematiikka inhokkina, historia ja kielet kiinnostavat.

– Tykkään myös piirtää, Wilma sanoi ja lisää, että kävi viime vuonna sellaisessa taidekerhossa.

Lotta tykkää maalaamisesta ja tekee itse keppareita, keppihevosia. Wilmallakin on yksi omatekemä keppari, Sorefina nimeltään. Töllöttimen kuvaukseen piti lainata Lotan tekemiä. Lotta varusti tummanharmaan ja mustaharjaisen ponin kepillä ja Wilma sai harmaan isosta villasukasta tehdyn kimon.

Tytöt ovat selkeää toimittajan ainesta. Matematiikka inhokkina, historia ja kielet kiinnostavat.

Wilma on käynyt kyllä eläviä hevosia silittämässä, mutta kysyttäessä, haluaisiko hän alkaa harrastaa ratsastusta, pudistaa päätään. Lotta on ollut talutusratsastuksessa Vieremällä toritapahtumassa, mutta arvelee, että harrastuksena ratsastus on kallis.

– Pitäisi hankkia kypärät, housut ja kengät ja kaikki, Lotta miettii.

Tytöt tutustuivat toisiinsa reilu vuosi sitten kesälomalla. Wilman äiti oli muuttanut Peltosalmelle Lotan kotitalon läheisyyteen ja Wilma sekä hänen vähän nuorempi pikku siskonsa pyöräilivät rinkiä Lotan kotitien päässä olevalla kääntöpaikalla.

– Nähtiin Lotta niiden pihassa pikku veljien kanssa ja ajateltiin, että olisi kiva tutustua, sanoa joskus moi, Wilma kertoo ja lisää:

– Sitten Lotta sanoikin meille moi.

Tässä riippukeinussa me keksittiin, että koska kaveri teki omaa naapurustolehteä, mekin voisimme.

Tytöt ystävystyivät ja kesän 2021 alussa he miettivät, että onpa tylsää, kesäloman alussa ei tuntunut olevan mitään tekemistä.

– Tässä riippukeinussa me keksittiin, että koska kaveri teki omaa naapurustolehteä, mekin voisimme.

Niinpä syntyi Peltosalmen Sanomat. Kesäloman aikana valmistui kuusi numeroa.

Kesäloman aikana tapahtui muutakin. Lotta kävi perheen kanssa Tuurin kyläkaupassa ja siellä tivolissa. Kalajärven matkailukeskuksen uimaranta Peräseinäjoella tuli myös tutuksi.

Wilma, isä ja toinen pikkusisko, kävivät kesälomareissulla Nokkakiven huvipuistossa Laukaassa. Siellä parasta Wilman kertoman mukaan olivat Pilvenpyörä ja Painekattila.

Kesällä Wilmalla jäi aikaa myös musisoida isän ja tämän naisystävän kanssa. Wilma soittaa pianoa, isä kitaraa ja naisystävä rumpuja.

– Sitten laulettiin. Olen minä harjoitellut ilman rumpuja käsin peruskomppia. Joskus voisin aloittaa rumpujen soittamisen.

Kummankin tytön perheiden lemmikit pilkahtavat Peltosalmen Sanomissa. Lotan perheeseen kuuluu Karma-niminen lapinkoira ja Wilman perheeseen Jukka-niminen hamsteri. Lehden numerossa kuusi on lueteltu sopivia lemmikkien nimiä.

Koirien nimissä on Karma ja Juki hamsterien nimissä. Jukka lyheni ajan myötä Jukiksi.

Peltosalmen Sanomat sisältää meikkaus- ja jäätelövinkkejä

Peltosalmen Sanomien idea syntyi Iisalmen Perkkiönkadulla asuvien Koivunurmien takapihalla kahden Terijoen salavan alle viritetyssä riippukeinussa.

Lehden toimittajat Wilma Junnilainen ja Lotta Koivunurmi suunnittelevat jo lehden seitsemättä numeroa, mutta se ilmestyy vasta, kun syyslukukausi viidennellä luokalla antaa myöden.

Levikki on vajaa kymmenen kappaletta ja peittoalue on kotikadun talot.

Sisältönä on asioita, jotka kuuluvat yksitoistavuotiaiden tyttöjen elämään, kuten kesämeikkausohjeita. Jos on vaaleanruskeat kulmakarvat, kannattaa käyttää kultaluomiväriä, mutta jos kulmakarvat ovat mustat, oikea luomiväri on hopeinen.

Lisäksi lehdessä on jäätelövinkkejä, pulmia, edellisen numeron pulmien ratkaisut, väritystehtäviä ja ihania pieniä perhostarroja.

Jokainen numero on yksilö. Tytöt eivät käytä kopiokonetta eivätkä printteriä. Jokaisen lehden he tekevät omin käsin – piirtäen, liimaten ja leikaten.