Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoteen 2022 hyvällä vireellä – haasteitakin on

Ylä-Savon kuntajohtajat näkevät vuoden 2022 muutosten, niihin valmistautumisen ja yläsavolaisen yhteistyön tiivistämisen vuotena.

Haasteita on, mutta perusvire on luottavainen ja myönteisen valoisa.

Työvoimapulan toimintamallin jatkokehittäminen on yhteinen haaste

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen:

Iisalmen ja Ylä-Savon elinkeinoelämässä on menossa myönteinen vire.

Myönteisen kehityksen suurimpana haasteena on kasvava valtakunnallinen työvoima- ja osaajapula.

Työvoimapulan selättämiseen on mietitty ratkaisumalleja.

Kaiken touhun ja kehittämisen keskellä on hyvä myös pysähtyä hetkeksi ja huomata miten hieno paikka Ylä-Savo on.

Mika Suomalainen

Ylä-Savossa on yhteistyössä valmisteltu alueen osaamisen kehittämisen toimintamallia, jossa yritysten tarpeet ja koulutustarjonta pystytään paremmin ja ketterämmin yhdistämään.

Ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet täydennys- ja muuntokoulutukseen on yhdessä yritysten kanssa hyödynnettävä mahdollisimman tehokkaasti.

Toimintamallin kehittämisen jatkotyöstäminen on yksi alkaneen vuoden keskeisiä tehtäviä.

Yhdessä olemme vahvoja!

Kiuruveden vs. kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen:

Ylä-Savon kunnat ovat suuren muutoksen äärellä, sillä uudet hyvinvointialueet ja soteuudistus muuttavat kuntien luonnetta. Tässä kuntien muutostilanteessa korostuu Ylä-Savon seudullisen yhteistyön lujittaminen, yhteiskehittäminen sekä elinvoimatyö. On siis oltava kykyä uudistua.

Myönteisen kehityksen suurimpana haasteena on kasvava valtakunnallinen työvoima- ja osaajapula.

Jarmo Ronkainen

Olen varma ja vakuuttunut siitä, että vuosi 2022 tulee olemaan yläsavolaisen yhteistyön ja osaamisen vuosi. Yläsavolaisen yhteistyön voiman voimme näyttää Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa jo nyt tammikuussa.

Kannustan kaikkia yläsavolaisia äänestämään ja osallistumaan.

Kaikkea hyvää alkavaan vuoteen!

Luottavaisesti vuoteen 2022

Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen:

Ylä-Savossa vuoteen 2022 voidaan katsoa luottavaisesti. Vaikka korona-aika tuokin omat haasteensa ja vaikeutensa, ovat perusasiat Ylä-Savossa muutoin kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Alueemme yritysten kilpailukyky on kunnossa ja pääsääntöisesti tulevaisuus näyttää hyvältä.

Suurta huolta pitää kantaa maatalouden tilanteesta, sillä sen merkitys on Ylä-Savolle edelleen suuri. Kotimaisen ruokatuotannon ja huoltovarmuuden eteen pitää tehdä voitava; ainakin valita kaupasta ensi sijassa kotimainen elintarvike.

Sonkajärvellä vuosi 2022 on kunnan 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuotta vietetään ensisijaisesti työn merkeissä, mutta erilaisissa tapahtumissa tuodaan juhlavuotta esille. Lisäksi Suomen tunnetuin tapahtuma maailmalla eli Eukonkannon MM-kisat viettää 25-vuotisjuhlaa 1.–2. heinäkuuta.

Vuosi 2022 on myös viimeinen vuosi, jolloin kunnat vastaavat sosiaali- ja terveystoimesta sekä pelastustoimesta. Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluvastuu alkaa 2023. Kyseessä on Suomen historian suurin julkisen toimialan tehtävien ja rahoituksen järjestely. Uhkana on, että aluevaltuustojen päätösvalta keskittyy suurten keskuskuntien edustajille ja pienistä kunnista ei ole lainkaan valtuutettuja.

Siksi äänestäminen aluevaaleissa on erittäin tärkeää erityisesti Ylä-Savossa, sillä vain äänestämällä nyt voi vaikuttaa.

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen vaikuttaa kuntakenttään muutoinkin. Yhteistyön ja toimintojen kehittämisen tarve kasvaa.

Ylä-Savossa on pitkä ja tuloksekas perinne yhteistyöstä. Uskon, että yhteistyöllä Ylä-Savo menestyy jatkossakin.

Valoisampaa aikaa luvassa

Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen:

Alkanut vuosi näyttää Ylä-Savossa valoisalta. Hyvän tulevaisuuden turvaamiseksi on kuitenkin tehtävä kovasti töitä.

Ylä-Savon osaamisen kehittämisen malli lanseerattiin Sitran kehittämisprojektin lopputuloksen loppuvuodesta 2021. Malli tuo yritykset, kunnat ja oppilaitokset saman pöydän ääreen mahdollistaen yritysten toimintaedellytykset ja kasvun tulevina vuosina.

Ylä-Savon ammattiopistolla ja Iisalmen kaupungilla sen suurimpana omistajana on iso rooli mallin toimeenpanossa. Toivottavasti pääsemme yhdessä konkreettiseen työhön heti alkuvuodesta.

Maatalous on valitettavan kovassa ahdingossa tällä hetkellä. Kuluttajina voimme osoittaa tukemme ostamalla seutukunnalla tuotettuja elintarvikkeita. Pitemmällä aikavälillä maatalouden kannattavuutta voidaan osaksi parantaa paikallisilla ja seutukunnallisilla bioenergiaratkaisuilla.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aloittamiseen on alle vuosi aikaa. Uudet valtuutetut valitaan tammikuun lopussa. On tärkeää, että valitut henkilöt osaavat katsoa ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta koko Pohjois-Savon näkökulmasta ja ymmärtävät myös pienempienkin kuntien sotepalveluiden merkityksen esimerkiksi teollisuuden ja maatalouden osaavan työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Kaiken touhun ja kehittämisen keskellä on hyvä myös pysähtyä hetkeksi ja huomata miten hieno paikka Ylä-Savo on. Omalle perheelleni en ainakaan osaa kuvitella parempaa paikkaa asua.

Asukkaidensa ääni ja yhteistyön tekijä

Pielaveden kunnanjohtaja Johanna Viita:

Pielavesi, kuten muutkin kunnat, on asukkaidensa itsehallinto ja näin ollen myös ääni. Sote-uudistuksen aikana, kuten myös sen jälkeen, Pielavesi edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa kuntalain mukaisesti.

Asukkaan ja ihmisen näkökulmasta on tärkeää, että häntä ei siirretä luukulta luukulle. Asiakkaan on hyvä saada esimerkiksi hyvinvointialueen sote-palvelut, ammatillisen koulutuksen järjestäjän oppimispalvelut sekä kuntien vastuulla jatkossa olevat työllisyyspalvelut sujuvasti ja tarvittaessa vaikka yhtä aikaa.

Lisäksi esimerkiksi hyvinvointialueen on tärkeää tehdä yhteistyötä koulutuksen ennakoinnista vastaavan maakunnan liiton kanssa sekä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa, jotta myös se itse saa osaavaa ja ammattitaitoansa kehittävää työvoimaa.

Pielavesi on aina ollut yhteistyön tekijä ja kehittäjä, ja tämä rooli sillä on myös tänä vuonna.

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen. Pohjois-Savon 561 ehdokkaasta 117 on yläsavolaisia ja yhdeksän pielavetisiä. Ennusteet povaavat suurimpien kaupunkien ehdokkaiden läpimenoa ja monesta kunnasta ei tulisi valituksi yhtään ehdokasta. Pienempien kuntien asukkaiden hyvinvointi ei silti saa olla toissijaista yhdellekään valtuutetulle. Tulevat aluevaltuutetut eivät nimittäin edusta kuntaa, jossa asuvat, vaan koko aluetta.

Neuvoloista, kouluterveydenhuollosta, hammashoidosta, ikäihmisten kotihoidosta, pelastustoimesta ym. vastaavan hyvinvointialueen valtuutetut valitaan suorilla vaaleilla. Valitut valtuutetut toimivat siis alueen asukkailta saamaltaan mandaatilla.

Aluevaaleissa on kyse tärkeimmistä lähipalveluistamme. Käydään siis äänestämässä aluevaaliehdokkaita viimeistään virallisena äänestyspäivänä.

Oikein hyviä äänestyspäiviä sekä alkanutta vuotta.

Aluevaalit viitoittavat tulevaa toimintaa

Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen:

Hyvinvointialueuudistus puhututtaa. Ideanahan on, että perustamalla uuden hallinnon tason, kulut vähenevät, hoitoon pääsy nopeutuu ja palvelut paranevat.

Mahdottomalle kuulostavaa yhtälöä ei ole helppo ratkaista.

Aluevaltuustoon tarvitaan päättäjiä, jotka uskaltavat uudistaa ja ottaa käyttöön

innovatiivisia ratkaisuja. Toivottavasti ei tyydytä vain vaakunan vaihtoon

terveyskeskuksen seinällä, vaan kehitetään aidosti parempia palveluita.

Mennään joukolla vaaliuurnille. Äänestäminen on se helpoin osa tässä uudistuksessa!

Ylpeillään yhdessä vastakin

Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi:

Kuntien elinvoiman osalta pitää paikkansa, että harvoin menestyy yksi naapuruston jäsen, yleensä useampi.

Tämä selittyy positiivisella kierteellä, joka ruokkii liikkeessä itseään koko alueella.

Myrkkyä sille ovat hankekateus ja puhumattomuus tai käpertyminen.

Ylä-Savon naapurissa on hyvä olla, onhan alueella koko maamme vientiteollisuudelle merkittäviä osaamis- ja resurssikeskittymiä. Samoin me Pyhäjärveltä voimme kantaa kortemme naapuruston kekoon teollisen mittakaavan tuulipuistojen ja energiavaraston investoinneillamme, joiden elinvoimavaikutukset satavat paljon myös Ylä-Savoon.

Menestys syntyy ylpeydestä omaan tekemiseen. Hyvä näin!