Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvikauden helmenä maakuntaviesti – Hanhilammelle valmistumassa ampumahiihtorata

Iisalmen Visan hiihtojaostossa suksi luistaa ja hihat heiluvat.

Ampumahiihto on jälleen nostamassa lajina Ylä-Savossa päätään, ja vihdoin myös olosuhteita ollaan saamassa kuntoon.

Iisalmen Hanhilammen ampumaurheilukeskukseen on rakenteilla virallinen ampumahiihtorata.

Seutukunnan lähimmät harjoittelupaikat löytyvät vasta Kuopiosta, Kajaanista ja Sotkamon Vuokatista, joten satsaus ampumahiihtoon on alueelle merkittävä.

– Ohenmäessä sijainneen ampumahiihtoradan toiminnan lakkauttamisen jälkeen olosuhteet eivät ole nytkähtäneet kolmessakymmenessä vuodessa juurikaan eteenpäin.

– Tietyin aikavälein tätä on toivottu, ja nyt vihdoin ja viimein rata toteutuu. Kerrassaan mahtava juttu, hankkeen päävastuunkantaja Ville Heikkinen Iisalmen Visasta riemuitsee.

Ylläpitokin on taattua, sillä alueella on oma latukone.

Hanke alkoi edetä myötätuulessa, kun kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi myönsi Visalle 15 000 euron suuruisen apurahan. Kokonaiskustannukset ovat arviolta 25 000 euroa.

– Rahoituksen ansiosta rakentaminen voitiin aloittaa, ja teemme yhteistyötä Iisalmen kaupungin kanssa. Meillä on Visan puolesta muutaman hengen vahvuinen talkooporukka, jonka kanssa olemme vastanneet suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Suurensuuret kiitokset Veturille, Iisalmen kaupungille sekä kaikille yläsavolaisille yrityksille ja yksityishenkilöille, jotka ovat osaltaan tukeneet ja auttaneet pitkäaikaisen haaveen toteutumista.

 

Hanhilammelle on tekeillä kuusipaikkainen ampumahiihtorata. Rakentaminen alkoi heinäkuussa ja valmista on viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

– Ampumahiihtorata rakennettiin 150-metrisen kivääriradan yhteyteen. Taululaitteet ovat piilossa syvennyksessä ja ne saa esiin kammesta nostamalla. Hienoa, että myös valaistus niin yleisesti kuin ampumapenkalle saadaan kuntoon.

Hanhilampi on hyvä paikka ampumahiihdon harjoittelulle myös siinä mielessä, että vieressä kulkee latu.

– Ylläpitokin on taattua, sillä alueella on oma latukone. Tämä palvelee myös kuntohiihtäjiä. Virallisia kilpailuja Hanhilammella ei voi järjestää, mutta omia harjoituskisoja voimme pitää.

 

Heikkisellä on itselläänkin ampumahiihtotaustaa. Ura loppui juniorivuosiin 2000-luvun puolessa välissä.

– Minulla jäi tunne, että paras osaamiseni jäi ulosmittaamatta. Jospa tämä kaivelemaan jäänyt harmitus poistuisi sillä, että radalle on kovasti käyttöä. Valmistuessaan rata tulee olemaan kaikkien käytettävissä eikä rajoitu pelkästään seuran jäsenistöön.

– Toivottavasti olosuhteiden parantuminen tuo uusia harrastajia lajin piiriin. Olen itsekin niin innoissani, että tiedä vaikka vielä syttyisin uudestaan kilpailemaan.

 

Suksien alla on liukkaat voiteet myös kokeneella Iisalmen Visan kisajärjestelykoneistolla.

Helmikuun toisena viikonloppuna riittää Paloisvuorella säpinää, kun lauantaina kamppaillaan maastohiihdon piirinmestaruuksista ja samassa yhteydessä on Iivo nuorisocupin osakilpailu.

Sunnuntaina on ohjelmassa 103. Pohjois-Savon maakuntaviesti, joka hiihdetään toisena vuonna peräkkäin Iisalmessa.

– Saimme uuden mahdollisuuden perinteikkään kisan järjestämiseksi, mutta valitettavasti viimevuotisella kaavalla joudumme jälleen menemään tiukentuneiden koronarajoitusten takia.

– Yleisöä ei voida ottaa paikan päälle, mutta molempien päivien tapahtumia pystyy kuitenkin seuraamaan verkkosivuiltamme suorina lähetyksinä, Matti Kuosmanen, Heikki Huttunen ja Ahti Korhonen Visasta summaavat.

Kaiken kukkuraksi helmikuun lopulla Iisalmen Visa järjestää hiihtosuunnistuksen SM-kisat. Tapahtumapaikkana on Peltosalmi–Ohenmäki alue.