Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keiteleläinen Arttu Pellikka vääntää kaasukahvaa joka säällä

Vaikka kevätaurinko on sulattanut jo mukavasti tienpintoja, ei lämmin sää ole vielä houkutellut ylen määrin kaivelemaan talviteloilla olleita ajoneuvoja esiin.

Keiteleläiselle nuorukaiselle Arttu Pellikalle keliolosuhteilla ei ole väliä, sillä sopiva kulkuväline löytyy alle olosuhteista riippumatta.

15-vuotias Pellikka sai mopo- ja traktorikortin puolitoista kuukautta sitten, ja kahdenkymmenen kilometrin pituinen koulumatka taittuu tätä nykyä moottoriajoneuvolla omatoimisesti.

– Mopolla ajelen enimmäkseen ja kesällä se on paras menopeli. Liukkailla keleillä mönkijä on välillä kätevämpi. Ajokortti on tuonut vapautta liikkumiseen ja myös esimerkiksi kavereiden luokse pääsee nyt helpommin.

Pellikka ajeli mopolla Hamulasta kirkonkylälle kouluun myös talven paukkupakkasilla.

– Aika paljon sai päälle pukea. Villasukat, kahdet hanskat, toppahaalari ja sen päälle vielä takki kuuluivat vakiovarustukseen, että varmasti tarkeni.

Villasukat, kahdet hanskat, toppahaalari ja sen päälle vielä takki kuuluivat vakiovarustukseen, että varmasti tarkeni.

Keväällä pärjää jo vähemmälläkin vaatetuksella, mutta lätäköissä vesi luonnollisesti roiskuu.

– Mönkkärin kyydissä ei juurikaan kastu. Mopolla saa ajella tarkemmin.

Pellikka on aina ollut kiinnostunut ajoneuvoista. Taidot ovat kehittyneet kotitilan maataloustöissä ja käsissä pysyy isompikin jakoavain.

– Olen ollut apuna esimerkiksi kyntö-, niitto, ja maanmuokkaustöissä. Talvella riitti myös lumenauraushommia. Koneet ja laitteet ovat tuttuja. Taitoa on tarvittaessa myös niiden remppaamiseen.

– Ympäri vuoden tulee jollakin moottorivehkeellä ajeltua. Kesällä harrastuksiin kuuluu myös motocross.

Perjantaisin Keiteleellä kokoontuva moottorikerho on yhtenäiskoulun kahdeksatta luokkaa käyvälle Pellikalle yksi viikon kohokohdista.

– Meitä käy siellä kymmenkunta poikaa. Koulun jälkeen on kiva jäädä yhdessä rassailemaan ajoneuvoja. Paikan päältä löytyy tilat, työkalut ja ohjaaja.

Monen nuoren tavoin myös Pellikka toivoo, että Keiteleelle järjestyisi laillinen moposuora. Se on paikka, jossa saisi kurvailla ja temppuilla luvan kanssa.

– Jokin mopokikkailupaikka olisi tarpeen. Asiaa on viety eteenpäin kunnan nuorisovaltuustossa. Toivottavasti sellainen jossain vaiheessa saadaan.

Jyrkästi noussut polttoaineen hinta tullee vähentämään hupiajelua.

– Aika kallista alkaa olla. Enää ei varmaan tule ajeltua niin paljon vain huvin vuoksi. Kunhan harrastuksiin, kouluun, kavereiden luo ja töihin pääsee.

Kun bensa virtaa suonissa, menoveden päätä huimaava hinta ei ole esteenä tulevaisuuden suunnitelmille.

– Tarkoituksena olisi osallistua kesällä ensimmäistä kertaa mopomiittiin, joka järjestetään Jyväskylässä.

– Aion suorittaa myös kevytmoottoripyöräkortin. Puoli vuotta ennen 16-vuotissyntymäpäivää saa alkaa ajaa opetusluvilla. Kesällä on perheen kanssa tiedossa reissu Turun saaristoon. Aikomuksena on kiertää Rengasreitti ja pääsen ajamaan sen kevarilla.

Myös tulevaisuuden haaveammatti pitää kädet vaseliinissa.

– Autoalalle todennäköisesti suuntaan. Vielä olisi yksi vuosi peruskoulua jäljellä.