Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhäjärven hiihtoihmeen rakentaja – Kauko Tikkanen on saanut Pohti SkiTeamin sinne minne on halunnutkin

Kaikille ihmisille on maan päällä oma tehtävänsä. Jotkut saa aikaiseksi enemmän, toiset vähemmän. Pohti SkiTeamin managerin Kauko Tikkasen voidaan hyvällä syyllä laskea kuuluvan ensimmäiseen porukkaan.

Maatalon poika Tikkasen korjatessa navettaansa kotitilallaan vuonna 1991 alkoi lähipiirissä viritä keskustelu, että josko Kaukonkin olisi tekevänä miehenä aika käydä maailmalla kokeilemassa siipiään. Analyyttisenä kaverina Tikkanen teki ammatinvalintapsykologin testin, joka ilmoitti, että hän olisi kaikista sopivin rikostutkijana.

Poliisia ei Tikkasesta tullut, vaikka hän senkin homman olisi varmasti hallinnut. Sen sijaan tie vei Jyväskylään ja fysioterapiakouluun, josta hän valmistui vuonna 1996.

Opintojen jälkeen Tikkanen perusti oman hoitolaitoksen, toimi Pyhäjärven kunnallispolitiikassa ja Honkavuoren kehityshankkeen vetäjänä, kunnes löysi kutsumuksensa urheilumanagerina osin sattumankin kautta vuonna 2013.

– Minä olen aina ollut urheilumiehiä ja pojat saivat saunaillassa idean, että lähtisin kehittämään Pohdin hiihtojaoston toimintaa. Ja minä kun olen vähän tämmöinen kylähullu, että innostun kaikesta, niin lähdin sitten siihenkin täysillä mukaan, Tikkanen kuvailee urheilumanageroinnin ensiaskeleitaan.

Meille on alusta asti ollut selvää, että me tehdään tätä hommaa porukalla.

Tikkasen ryhtyessä perinteikkään Pyhäjärven Pohdin hiihtojaoston ohjaimiin, oli hänen visionsa, että viidessä, kuudessa vuodessa heillä olisi käsillä hiihtoseura, jossa halutaan hiihtää ja jota halutaan sponsoroida.

Vuonna 2022 on helppo sanoa, että Tikkasen visio on käynyt toteen. Pyhäjärven Pohdista omaksi yhdistykseksi kolme vuotta sitten erottautunut Pohti SkiTeam osallistuu kuluvana vuonna SM-viesteihin kolmella joukkueella. Heillä on käytössään oma huoltorekka ja faniporukka kiertää mukana kannustamassa joukkuetta aina kun se on mahdollista.

– Meille on alusta asti ollut selvää, että me tehdään tätä hommaa porukalla. Meillä Joni Mäen kaltaiset tähdet osallistuvat nuorten hiihtäjien kanssa leirityksiin ja se on ehkä se tekijä miksi meille nuoret hiihtäjät haluavat tulla tänne kehittymään. Meillä ei ole kahden kerroksen väkeä, vaan kaikki puhaltavat samaan yhteiseen hiileen, Tikkanen kuvailee menestysprinsiippejään.

Tikkaselle itselleen on vajaan kymmenen vuoden matkalta tarttunut mukaan useita seurapalkintoja, joista merkittävin lienee vuonna 2018 valtakunnallinen seuratoimijapalkinto 2020 tullut vuoden manageriteko-palkinto. Onpa Pyhäjärvellä, Lamminahon kylällä nimetty tiekin hänen mukaansa. Tikkanen ei niinkään omista saavutuksista välitä, mutta Pohti SkiTeamin menestyksestä mies on erittäin ylpeä.

– Kyllä minä vähän mietin siellä manageripäivillä, että enhän tässä ole käynyt edes mitään managerikouluja, mutta ei kai se minun vika ole, jos haluavat minut palkita. Pohti SkiTeamin menestys on sitten asia erikseen. Saavutimme viime kaudella 20 podiumpaikkaa. Se on melkein tuplat, mitä olemme saaneet edellisinä vuosina yhteensä. Siitä saavutuksesta olen aidosti ylpeä.

Haluaisin olla tulevaisuudessa sellainen Pohti SkiTeamin Dalai Lama.

Kauko Tikkanen on saanut Pohti SkiTeamin sinne minne on halunnutkin. Joukkue on vetovoimainen ja hiihtäjiä olisi tulossa enemmän kuin voidaan seuraan ottaa. Tulevaisuudessa innokas urheilumies odottaa, että saisi jättäytyä seuratyössä pikkuisen taka-alalle ja viettää enemmän aikaa lastenlapsien ja rakkaan harrastuksen golfin parissa.

– Minä haluaisin olla tulevaisuudessa sellainen Pohti SkiTeamin Dalai Lama, joka hiljaa kuuntelee ja katselee taustalla. Lastenlasten kanssa haluaisin olla tulevaisuudessa enemmän ja golfiakin pitäisi keretä pelaamaan. Minulla kun on tuo oma golf-nimikkokilpailukin kesällä, niin pitäisi vähän keretä harjoittelemaan. Tämä nykyinen pesti kun vie välillä 25 tuntia vuorokaudessa ja 8 vuorokautta viikossa, 69-vuotias ikiliikkuja veistelee.