Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnossa elämä sykkii lumikinosten kainalossa – monilla varhain pesivillä linnuilla on jo poikaset pesässä

Ylä-Savon luonto on joutunut kantamaan tänä talvena harvinaisen suuren lumikuorman eikä kevään saapuminenkaan ole edennyt odotetussa aikataulussa.

Syvien metsien kätköissä olosuhteet ovat kuitenkin aina kohdallaan. Siellä ei ole tarvetta kulkuväylien aurauksille, ei jäisten polkujen hiekoitukselle, eikä tuulilasien raappauksille.

Elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se on. Valkoisesta vaipasta on enemmän apua kuin haittaa. Paksu hankikerros tarjoaa erinomaisen suojan kasveille ja monille eläimille pakkasta vastaan.

Kanalinnut pääsevät yöpymään kiepin kainaloon. Valkoturkkiset jänikset, kärpät, lumikot ja riekot sulautuvat ympäristöön. Pikkunisäkkäät perustavat lumipatjan alle oman perheyhteisön lisääntymistä varten.

Päivä päivältä yhä ylemmäksi taivaankantta kipuava aurinko sanelee ehdot ikiaikaiselle kiertokululle. Valon määrä ja tarjolla oleva ravinto säätelevät elämää ylläpitävää hormonitoimintaa.

Kylmiin olosuhteisiin karaistuneiden käpylintujen poikaset tekevät näihin aikoihin jo kevään ensimmäisiä itsenäisiä lentopyrähdyksiä pesänsä ulkopuolella.

Valkoisesta vaipasta on enemmän apua kuin haittaa.

Tänä keväänä metsissä on ollut ennätysmäisen paljon tarjolla kuusensiemeniä, mistä herkuista ovat osansa ottaneet myös vihervarpuset, urpiaiset ja tiaiset.

Maaliskuussa herätti ihmetystä tiaisten yhtäkkinen väheneminen pihojen ruokintapaikoilta. Mystiseen ilmiöön löytyi vastaus, kun alkoi tarkkailla näreissä hyöriviä siivekkäitä.

Siellähän ne tintit häärivät ravintorikkaiden kuusensiementen kimpussa.

Kuulakkaiden maaliskuun iltojen salaperäisen puputtajan helmipöllön pesäonkalossa käy hämärän hetkillä kova vikinä, kun nälkäiset pienokaiset pääsevät nauttimaan koiraan tuomista ja naaraan paloittelemista myyräaterioista.

Korkealla huojuvien mäntyjen latvustoissa pesivät korpit kaitsevat hiilenmustia pienokaisiaan toukokuun toisella viikolla tapahtuvia ensimmäisiä lentoharjoituksia varten.

Tähän aikaan keväästä (eletään pääsiäisen jälkeisiä ensimmäisiä arkipäiviä), järvien ollessa vielä jääpeitteessä, varhaisimmat telkät aloittelevat kuukauden päivät kestävää haudontaurakkaansa.

Pitkälle kevääseen jatkuneet kylmät eivät ole olleet esteenä myöskään oravien lisääntymiselle.

Pitkälle kevääseen jatkuneet kylmät eivät ole olleet esteenä myöskään oravien lisääntymiselle. Suojaisiin pesiin syntyivät ensimmäiset karvattomat poikaset jo huhtikuun alussa.

Muuttolinturintamalla jokainen kevät on oma lukunsa. Luonnonvoimia uhmataan parhaiden pesimäpaikkojen etua tavoitellen niin paljon kuin se on suinkin mahdollista.

Ensimmäiset joutsenet, telkät, töyhtöhyypät, pulmuset, kiurut ja peipot lennähtivät Ylä-Savoon jo maaliskuun puolella. Nyt säiden lämmettyä ilmassa alkaa käydä todellinen siipien suihke, kun monien siemensyöjien päämuutto rysähtää kunnolla käyntiin.

Kevät on hienoa aikaa luontoharrastajalle. Mustarastaan soinnukkaat huilusäkeet ja punarinnan rytmikkäät luritukset tuottavat vuodesta toiseen aina yhtä paljon mielihyvää.

Luonnon tarjoamat elämykset ovat valtava henkinen voimavara nykyisessä maailman melskeessä ja kiireisessä elämänmenossa.