Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onni ja Ilona on kynnyksetön perheiden kohtaamispaikka

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Iisalmen ydistyksen ylläpitämä Onni ja Ilona on perheiden avoin kohtaamispaikka, joka tarjoaa vapaamuotoista yhdessäoloa ja toimintaa lapsiarkeaan eläville perheille.

Kohtaamispaikka on osa Perheentalo-toimintaa, joka puolestaan on eri järjestöjen muodostama yhteistyön malli. Mukana ovat MLL:n lisäksi Iisalmen Pelastakaa Lapset ry, Ylä-Savon soten Ensi- ja turvakotiyhdistys ry sekä joukko eri yhdistyksiä ja julkisen sektorin toimijoita ja seurakunta. Työntekijöiden rinnalla toimintoja on toteuttamassa iso joukko vapaaehtoisia kuten esimerkiksi perhekahvilan vertaisohjaajia ja lapsiperheiden tukihenkilöitä.

Perheentalo-toiminnan yhteistyön johtaja Sinikka Roth kertoo, että tavoitteena on tukea lapsiperheiden arkea, vanhempien jaksamista sekä perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lapsille on tarjolla monenlaista puuhaa ja seuraa.

Sinikka Roth

– Perheentalo tuo yhteen eri alojen toimijat, myös julkisen sektorin. Onni ja Ilona on yhteinen kohtaamispaikka, jossa perheet voivat tavata ja tukea toisiaan. Lapsille on tarjolla monenlaista puuhaa ja seuraa, Roth kertoo.

– Toiset perheet tarvitsevat tukea enemmän kuin toiset. Yhdistysten kesken on tärkeää yhdessä tekeminen siten, että siitä mihin toisen toiminta päättyy, niin toisen toiminta alkaa. Näin vältetään päällekkäisyyksiä. Myös uusia vapaaehtoisia toivotaan mukaan. Uusien vapaaehtoisten perehdytyksiä järjestetään säännöllisesti.

Onnin ja Ilonan tiloissa Pohjolankadulla on touhua joka päivälle. Neljänä päivänä viikossa on avointa leikkiä ja askartelua kello 9–14. Lauantaisin on avointa toimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsiperheille tai leikkiaikaa kaikille perheille. Vauvaryhmiä on kaksi; tiistaisin ja torstaisin.

Keskiviikkoisin on perheille tarjolla keittoruokaa muun toiminnan ohella. Säännöllisen ”lukujärjestyksen” lisäksi on ohjelmassa lapsiperheille suunnattuja teemoja.

Kolmisen vuotta MLL:n vapaaehtoistoiminnassa mukana ollut kahden lapsen äiti, Wilhelmina Pyykönen kertoo saaneensa toiminnasta paljon apua omaan perhearkeensa. Hän toimii nyt MLL:n Iisalmen yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toista vuotta.

– Suosittelen lämpimästi ja toivotan kaikki perheiden hyvinvoinnista kiinnostuneet mukaan toimintaan. Vapaaehtoisia toimijoita tarvitaan lisää. Ideoita ja ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi otetaan vastaan, Pyykönen sanoo.