Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajat ja haasteet yrittäjyydessä muuttuvat – toiminta jatkuu

Iisalmen Seudun Yrittäjänaiset täyttävät 70 vuotta.

Tapaamme yrittäjien, Kaino Heikkisen ja Sanna Hujasen, kanssa Kahvila Hillassa haastattelun merkeissä. Paikan valinta on itsestäänselvyys, koska siinä sijaitsi aikanaan Kaino Heikkisen yritys Kahvila-konditoria Heikkinen.

Tänä päivänä Kaino, Iisalmen Seudun Yrittäjänaisten yhdistyksen kunniajäsen ja vuoden 1995 yrittäjänainen, viettää ansaittuja eläkepäiviä seuraten Iisalmen yrityselämää.

Vastaavasti Sanna, vuoden 2021 yrittäjänainen, tekee työtä omistamassaan Sisanna-yrityksessä tarjoten maalaus- ja pintaremonttipalveluja.

Yrittäjänaisten samanhenkisyys on havaittavissa naisten tavatessa. Aiemmin Kaino ja Sanna eivät ole jutelleet, mutta heti kohdattua heidän välilleen syntyy mukavaa juttua ja kiva kontakti.

Molemmat ovat toimineet naisyrittäjäyhdistyksen hallituksessa. He tuovat esille yhdistyksen antaman tuen ja verkoston merkityksen. Apua ja ystäviä on yrittäjänaisista aina ollut saatavilla.

Molemmilla rohkeilla yrittäjänaisilla yrityksen perustamisen taustalla oli vahva halu saada oma yritys. Sanna toteaa, että heti opintojen jälkeen ei vielä uskaltanut aloittaa omaa liikettä, vaan oli tarve saada kokemusta. Kaino oli hankkinut vahvan osaamisen hoitaessaan appivanhempiensa kahvilaa.

Kun uskallat, syntyy rohkeus. Kun epäröit, tulee pelko!

Sanna HujanenKaino Heikkinen

Yrittäjyyden aikana molemmat naiset ovat kouluttautuneet. Aiheet tosin ovat vaihdelleet. Ammattiasioiden lisäksi aiemmin opeteltiin kokoustekniikkaa, kun taas nykyisin koulutukset painottuvat some-markkinointiin.

Yrittäjän työpäivän pituudessa ei ole eroja. Sanna avaa sähköpostit varhain aamulla ja suuntaa siitä ensimmäiselle työkohteelle.

Kainon tyypillinen päivä alkoi kello 6 kuorman purkamisella, tuotteiden vitriiniin asettelulla, kahvin keitolla, voileipien tekemisellä ja muilla asiakkaita varten tehtävillä töillä.

– Iisalmeen tulo!, huudahtaa Kaino, kun puhumme yrittäjyyden haastavimmista asioista. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon kulttuurierot olivat varsin isot.

Sanna kertoo ajan hallinnan olevan hänelle yksi arjen haaste. Yrittäjän arkeen kuuluu monia tehtäviä ja kaikki pitää hoitaa.

Toinen yrittämisen ero on markkinoinnissa. 1980-luvun tärkein markkinointikanava oli paikallislehti, kun taas nykyisin korostuu sosiaalinen media.

Mitä yrittäjät mainitsevat onnistumisikseen? Kainon puhe menee heti asiakkaisiin. Parasta on aina ollut hänelle se, kun asiakas tuli uudestaan ja uudestaan. Paljon hauskoja muistoja liittyy asiakaskohtaamisiin.

Sanna nostaa esiin mahdollisuuden palkata työntekijöitä. Ja toki vuoden yrittäjänaiseksi valinta on kunniamaininta, jota hän arvostaa.

– Kun uskallat, syntyy rohkeus. Kun epäröit, tulee pelko! Mene unelmia kohti!

Tämän terveisen Kaino ja Sanna lähettävät yrittäjyyttä miettivälle.

Iisalmen Seudun Yrittäjänaiset ry täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhla on ensi viikonloppuna.

Kaino ja Sanna lähettävät onnittelunsa yhdistykselle ja tsemppaavat kaikkia yrittäjänaisia!

Kirjoittaja on yrittäjänaisten hallituksen jäsen.