Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän maut talteen torilta – tuoreet marjat ja vihannekset ovat myös herkullisia ja suosittuja tuliaislahjoja

Marjojen ja vihannesten satokausi on makeimmillaan, ja toreilta löytyy runsaasti monipuolista tarjontaa. Tuoretuotteet suoraan tuottajilta ovat kovassa suosiossa.

– Ehdottomasti kotimaisuus ja lähituotanto ovat arvossaan. Näissä on kesän maku, ja vitamiinit kannattaa napata talteen. Tuoreet marjat ovat lisäksi erinomainen ja herkullinen tuliaislahja, pielavetisen Marja Areenan kojulla Iisalmen torilla myymässä ollut Teija Patronen vinkkaa.

– Tätä aikaa aina odottaa. Yhtä hyvä kuin kinkku jouluna, vertaa saman teltan alla tuoreiden mansikoiden äärellä ollut Hannu Maukonen.

Marjavuosi on ollut suotuisa niin puutarha- kuin metsämarjojenkin osalta.

– Kautta on vielä hyvin jäljellä. Mansikoita kypsyy edelleen tasaista tahtia ja vadelman paras sesonki alkoi juuri. Jatkojalosteitakin, kuten hilloja ja kuivattuja sieniä on tulossa myyntiin, Patronen lisää.

Marjoista saa loihdittua vaikka minkälaisia herkkuja. Patrosella ja Maukosella on myös omat suosikkinsa.

– Mansikkakakku on yksi parhaista. Puuron ja rahkan sekaan tuoreet marjat sopivat erinomaisesti. Lapset tykkäävät kovasti pirtelöistä, Patronen pohtii.

– Maitorahka, vaniljakastike ja tuoreet mansikat. Se on lyömättömän hyvä yhdistelmä, Maukonen herkuttelee ajatuksella.

Vakioasiakkaiden käyntipäivän ja ostoslistan oppii tuntemaan.

Yleiskatsauksessa Iisalmen torilla tuoreita marjoja on paremmin saatavilla kuin vihanneksia. Lähituotantoakin löytyy, mutta esimerkiksi iisalmelaisyritys Savo-Karjalan Herkku ostaa vihannekset yleensä tuottajilta ympäri Suomen.

– Marjoja menee eniten ja niitä on joka päivä saatavilla ihan tuoreeltaan. Vihanneksille on myös oma ostajakuntansa. Moni tulee torille juuri sen takia, että tuotteet ovat tuoreempia kuin kaupoissa, myyjä Mervi Forss tietää kertoa.

Tyhjin käsin ei torilta tarvitse kotiin palata, sillä myyntipöydät notkuvat kasvimaan anteja. Marjojen lisäksi tarjolla on ainakin perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, naurista, herneitä, sipulia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja raparperia.

– Nauris on suosituin ja myös kukkakaalille on kysyntää. Mahdollisuuksien mukaan asiakkaiden toiveitakin pyritään toteuttamaan, Forss jatkaa.

Torielämä ehtii tulla kesän aikana varsin tutuksi.

– Vakioasiakkaiden käyntipäivän ja ostoslistan oppii tuntemaan. Tiistai on viikon hiljaisin päivä ja lauantai puolestaan vilkkain.

– Sää vaikuttaa luonnollisesti torielämään. Tämä on hieno, oma maailmansa, pikkutytöstä asti myyjäkojulla viihtynyt Nea Forss tunnelmoi.

Kesäpäivään ja torin sykkeeseen kuuluu olennaisena osana myös jäätelön nauttiminen.

– Tultiin jäähdyttelemään jäätelölle, vieremäläinen Veikko Antikainen sanoo saavuttuaan torijäätelöille lastensa Hilman ja Onnin kanssa vietettyään useamman tunnin liikennepuistossa.

Valinnanvaikeutta ei ollut.

– Paljon on makuvaihtoehtoja. Pehmis on aina varma valinta. Sitä ei nykyään ihan joka paikasta saa, perheenpää perustelee.

– Mulla on iso vaniljapehmis. Olisi voinut olla vielä isompikin. Salmiakki on toinen lemppari, 7-vuotias Hilma huikkaa auringossa sulavan annoksensa ääreltä.

– Superkarkki! ilmoittaa valinnakseen nelivuotias Onni.

Perhe on yhtä mieltä siitä, että jäätelö kuuluu kesään.

– Ja mansikat, uinti ja pihapelit, lapset lisäävät.

– Torijäätelöllä käymisessä on oma viehätyksensä, Veikko-isä päättää.