Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmoittajan asialla jo 50 vuoden ajan – Töllöttimen tarina alkoi pienesti ja se kasvoi suureksi

Epävarmoina aikoina tutut ja pitkään olemassa olleet asiat luovat turvallisuuden tunnetta.Kaupunkilehti Töllötin on pitänyt pintansa jo 50 vuoden ajan ja toimii edelleen ilmoittajan asialla.

– Jos isä vielä eläisi, hän ei varmaan uskoisi tätä todeksi, lehden perustajan Aulis Balkin (1930–1997) nuorin tytär Raija Korhonen o.s. Balk sanoo.

Töllötin perustettiin aikoinaan tarpeeseen, jossa myyjä ja ostaja pystyvät kohtaamaan. Vuonna 1972 ensipainoksensa saanutta lehteä voi verrata nykyajan internetin tiedonhakupalveluihin.

– Silloin googletettiin Töllöttimen avulla. Markkinointiviestinnän keskiössä on tuote ja hinta sekä paikka, josta sen voi ostaa. Nykyään monesta mainoksesta puuttuu yrityksen osoite, Töllötintä edelleen tarkasti lukeva Korhonen täsmentää.

Kaupunkilehden nimen takaa löytyy hauska, arkinen tarina.

Televisio-ohjelmien ympärille rakennettu ilmoituslehti kaipasi osuvaa nimeä, ja Aulis Balk sai keskellä yötä kuningasidean. Se syntyi kaiken lisäksi huoneessa, jossa kuninkaatkin käyvät yksin.

– Isä herätti äitini (Maire Balkin) tohkeissaan ja pyysi pikaisesti kirjaamaan ajatuksen ylös, jottei nimi vain pyyhkiytyisi mielestä aamuun mennessä.

Töllöttimen pääpaikka on sijannut monessa eri paikassa Iisalmessa. Aluksi se toimi nykyisen kaupungintalon paikalla puutalossa. Sieltä matka jatkui Savolaisen alakertaan, jossa on tällä hetkellä Bistro Maku. Pisimmän aikakauden Töllötintä painettiin Louhenkadulla entisen elokuvateatterin tiloissa. Sieltä tie vei vielä Kirkkopuistoon Alkon paikalle.

Silloin googletettiin Töllöttimen avulla.

– Aina, kun painopaikka vaihtui, isä lähti reissuun. Hänellä ei pää kestänyt sitä.

Raija Korhonen oli perheyrityksessä paljon tekemisissä Töllöttimen kanssa. Nuorempana hän ehti niin latoa, painaa, nitoa kuin viedä ja hakea ilmoitusaineistoja. Myöhemmällä iällä Korhonen toimi markkinointipäällikkönäkin.

– Mieleeni on jäänyt isän sanat, että liike-elämä ei pysähdy vesisateeseen, kun odottelin pahimman kaatosateen ohimenoa asiakkaalle menevän ilmoitusluonnoksen kanssa. Niihin hommiin kasvoi kiinni. Ei näitä kukaan opettanut.

– Kotona Töllötin oli jatkuvasti läsnä, ja lehti oli otettava kaikessa huomioon. Lehti ilmestyi keskiviikkoisin ja jo torstaina tehtiin höyryssä päin seuraavaa.

Töllöttimen tarina alkoi pienesti ja se on kasvanut varsin suureksi. Lehti oli Balkien perheen omistuksessa vuodet 1972–2002.

Aulis Balk piti ohjia käsissään alkuajoista 90-luvun lamavuosiin asti. Ylä-Savon Painos ky koki monen muun yrityksen tavoin konkurssin vuonna 1995.

Periksi ei annettu. Maire Balk perusti uuden yrityksen, YS-Painos oy:n 61-vuotiaana ja otti kuskin paikan perheyrityksessä. Hän luotsasi Töllötintä helmikuulle 2002 saakka.

Sen jälkeen vetovastuun ottivat Kainuun Sanomista lähteneet Ilpo Kokkonen ja Erkki Kärkkäinen vuosiksi 2002–2007.

Mediatalo Keskisuomalainen oyj osti Töllöttimen osakkeet vuonna 2007 Erkki Kärkkäiseltä, Kari Juntuselta ja Sirkku Juntuselta. Vuonna 2014 Töllötin sulautui osaksi Savon Media oy:tä.

Kotona Töllötin oli jatkuvasti läsnä, ja lehti oli otettava kaikessa huomioon.

Nykyisin päätoimittajana toimii Jukka Korkiakoski.

– Töllötin on aina perustunut ilmoituksiin. Jo alkuaikoina vieroksuimme ajatusta, että lehdessä olisi juttuja. Olen edelleen sitä mieltä, että Töllötin on ilmoituslehti ja elää niillä, Raija Korhonen toteaa.

Keskisuomalaisen konsernin kaikki lehdet kokivat ulkoasu-uudistukseen viime keväänä, ja Raija Korhonen näki kirjaimellisesti punaista.

– Töllöttimen pääväri oli tarkkaan harkittu ja mietitty sininen. Tämä punainen väri tuntuu kauhealta, ja uudistuksen myötä lehdestä hävisi persoonallisuus.

– On verrattavissa siihen kuin olisi nimi muuttunut. Toivottavasti ulkoasu vaihtuu vielä joku päivä alkuperäiseen värimaailmaan takaisin.

Raija Korhoselle Töllötin on lehti, jonka ymmärtää 50 vuoden kokemuksella.

– Töllötin merkitsee minulle edelleen paljon. Parhaimmat onnitteluni jo puolen vuosisadan ikään ehtineelle kaupunkilehdelle. Tämä on hieno merkkipaalu.