Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pimeyttä pakoon luonnon helmaan

Luonto valmistautuu ja hiljenee kohti talvea. Siinä on hyvä ohjenuora myös ihmiselle.

Syksy ei ole vielä toistaiseksi näyttänyt harmainta puoltaan, mutta väistämättä värit paletissa hiljalleen hupenevat.

Sunnuntaina siirrytään jälleen talviaikaan. Vaikka kelloja käännetään kohti kesää, alkavat pitkät, valoisat ja lämpimät päivät olla tältä vuodelta muisto vain.

Luonto valmistautuu ja hiljenee kohti talvea. Siinä on oiva ohjenuora myös ihmiselle.

Kaamosaikaan reagoidaan eri tavoin. Toisille se antaa nautinnon käpertyä viltin alle takkatulen ääreen lukemaan kirjaa ja siemailemaan kuumaa juomaa. Toisille se taas on selviytymistä pimeästä päivästä toiseen.

Mielenvirkeyttä voi hakea ympäri vuoden luonnon helmasta.

Retkeily ja lähiluonnossa liikkuminen kasvattivat suosiotaan korona-aikana eikä laantumisen merkkejä näy.

Ylä-Savosta löytyy lukuisia ulkoilu- ja vaellusreittejä.

Kaamosaikaan reagoidaan eri tavoin.

Tunnetuimpien joukkoon voitaneen laskea Sonkajärven Jyrkän kylältä lähtevä Volokinpolku, naapurikunnassa Vieremällä ja Kainuun maakuntarajaa hipova Talaskankaan retkeilyreitti, Pielavedellä sijaitseva Urkin polku sekä Rautavaaran ja Varpaisjärven maastoissa kulkeva Huuhkajankierros.

Vaikka osa reiteistä on pitkiä, voi poluille tehdä sopivan täsmäiskun.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä hyviä retkeilykohteita löytyy taajamistakin, kuten vaikkapa Iisalmesta Paloisvuoren ulkoilualueelta.

Tarkat paikat ja kartat on saatavilla kattavasti kuntien ja kaupunkien kotisivuilla.

Tulentekopaikkojakin on mukavasti tarjolla, ja eväät maistuu taivaalliselta taivasalla. Tummuvan illan loimottavissa liekeissä on oma hehkunsa.

Yhtä lailla vielä voi löytää luonnonantimia kotiinviemisiksi.

Karpalovuosi on ollut erinomainen – punainen matto levittäytyy suolla kulkijalle eteen, ja kuka estää nappaamasta pari maistiaista vitamiinipommista suoraan luontoäidin omasta pakastimesta.

Myös puolukoita ja sieniä voi hyvällä onnella löytää samalla reissulla.

Monilla paikkakunnilla on myös mahdollisuus talviuintiin ja uusi kausi on hiljattain polkaistu käyntiin. Viileään veteen pulahtamisella on oma kehoa ja mieltä hellivä vaikutuksensa.

Pimeässä vuodenajassa on kiehtova puolensa.

Syysillat ja -yöt avaavat portit näyttävälle luonnonnäytelmälle, revontulille. Vihreänhohtoiseen taivaantanssiin ei koskaan kyllästy.

Kirkasta tähtitaivasta ja sen moninaisia kuvioita ihmetellessä muistaa oman pienuutensa tässä maailmankaikkeudessa.

Useimmiten luonnosta palatessa on seesteisempi olo kuin sinne mentäessä. Ulkoilma on jokseenkin kaikkien saatavilla ja siitä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.