Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkä perinne tuo hyvää joulumieltä – LC Lepikon Tiernapojat pääsevät jälleen koronavuosien jälkeen esiintymään

On kuin joulupuuroon mantelin sujauttaisi, kun pääsee näkemään ja kuulemaan tiernapoikien esityksen.

Pielavetisellä lionsklubi Lepikolla on laulunäytelmälle pitkät perinteet: Sitä on esitetty vuodesta 1987 alkaen.

Mukana on edelleen yksi alkuperäisjäsen, Tuomo Niskanen.

– Ladyissa toimivan Päivikkeen Eijan ideasta kaikki aikoinaan lähti, ja jo edesmennyt opettaja Alpo Viitala opetti meille näytelmän. Hienoa, että perinne on säilynyt näin pitkään. Mielellään sitä lähtee esiintymään vuodesta toiseen.

Kokoonpanossa on vuosien saatossa ollut harvinaisen vähän vaihtuvuutta. Aarno Niskanen on ollut mukana likipitäen alkuajoista lähtien.

Tuomo Niskanen on saanut pitää ensi esiintymisestä saakka Herodeksen roolin. Aarno Niskanen on näytellyt suurimmaksi osaksi Knihtiä.

Vuorosanat tulevat selkäytimestä. Harjoitella ei enää tarvitse.

– Eihän siinä ole muuta kun vain roolivaatteet päälle ja laulamaan. Kyllä kolmessakymmenessä vuodessa tyhmempikin ehtii oppia, veljekset hörähtävät.

Vaikka kokemusta on yllin kyllin, inhimillisiä unohduksia saattaa sattua.

Kerran huitaisin miekalla vähän liian korkealle ja joulukoristeet tulivat köytenä alas.

– Jos jokin väärä sana lipsahtaa, niin se kyllä särähtää omaan korvaan. Ei niitä välttämättä kukaan muu edes huomaa. Mutta jos jostakin syystä tulee muistikatkos, niin kaveria kyllä tuetaan. Yhteispeliä tämä kuitenkin on, Aarno Niskanen muistuttaa.

Aina ei ole mennyt käsikirjoituksen mukaan ja kommelluksiakin on vuosien saatossa keikoille mahtunut.

– Kerran huitaisin miekalla vähän liian korkealle ja joulukoristeet tulivat köytenä alas. Paikoin esiintymistilat ovat ahtaat, ja myyntitelineitäkin on kaatunut. Eräälle keikalle unohdimme ottaa tähden mukaan. Kaikesta on selvitty kunnialla ja hyvällä huumorilla, Tuomo Niskanen jatkaa.

Mieskuorotausta yhdistää LC Lepikon tiernapoikia.

Pekka Kärkkäinen hyppäsi mukaan viisi vuotta sitten ja laulaa Murjaanien kuninkaan osuutta. Aiemmin tähtipojissa on näytellyt hänen isänsä Jouko Kärkkäinen.

– Näytelmä on kotona opittu ja varsin tuttu. Mikäli joskus on tuuraajia tarvittu, on ollut helppo ottaa toisen rooli haltuun. Mukavaa olla jatkamassa hienoa perinnettä.

Kvartetin täydentää Mänkki Markku Penttinen, joka samalla säestää kitaralla.

Esiintymisestä tulee monin kerroin hyvä mieli. Paitsi että se on monelle joulunavaus ja esittäjilleen mukavaa, samalla tehdään hyväntekeväisyyttä.

– Tiernapojat on leijonien aktiviteetti. Saamillamme varoilla teemme lahjoituksia ja jaamme stipendejä paikkakunnan nuorille. Sekin on perinne, josta pidämme mielellämme kiinni. Tuntuu hyvältä ja tärkeältä olla auttamassa nuoria aikuistumisen kynnyksellä, miehet sanovat.

LC Lepikon tiernapojat voi nähdä esiintymässä kahden koronavuoden tauon jälkeen jouluaatonaattona Pielavedellä.

– Kierrämme esimerkiksi palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja kauppaliikkeissä. Aikaisempina vuosina esiinnyimme useampina päivinä, mutta tämä on hyväksi havaittu konsepti. Saa siinä kymmenkunta kertaa laulaa luikauttaa yhdeksän ja neljän välillä.

Korona-aikana ei kuitenkaan jääty toimettomaksi.

– Videoimme esityksen ja se on edelleen katsottavissa Youtubessa. Perinne on tällä tavalla säilynyt katkeamattomana. Tänä vuonna tuomme näytelmän yleisön eteen 33. kerran.

Perinteikkään näytelmän lisäksi myös näyttävillä rooliasuilla on hieno historia.

– Esiintymisasut ovat lähes alkuperäiset ja hyvin ovat kestäneet. Niitä on pesty ja huollettu, mistä kiitos leijonien ladyille.

Tiernapojat kruunaa monen joulumielen.

– Se on monelle perinteinen joulun aloitus, ja sitä se on myös meille. Tällä tavoin tulee lämmin ja hyvä joulumieli.