Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iisalmen kaupunkitalous on vakaalla pohjalla

Positiiviseen tilinpäätökseen vaikuttivat myös kasvaneet verotulot, valtionosuudet ja koronatuet.

iime viikon torstaina saimme jälleen kuulla mukavia uutisia Iisalmen kaupungin talouden tilanteesta. Jo kymmenennen kerran peräkkäin kaupunkimme johto esitteli positiivista tilinpäätöstä. Huolimatta viime vuosien kovasta investointitahdista, kaupunkimme talous on pysynyt vakaalla ja vahvalla pohjalla. Positiiviseen tilinpäätökseen vaikuttivat myös kasvaneet verotulot, valtionosuudet ja koronatuet.

Menneen vuoden 2022 kaupungin tilinpäätös oli 2,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tuo ylijäämä oli vieläkin suurempi, sillä tuloksesta on jo siirretty osa 2,3 miljoonaa euroa kaupungin kehittämis- ja investointirahastoon. Vuoden 2022 tilinpäätös osoitti, että kaupungin lainamäärä pieneni 3,2 miljoonaa euroa. Näin ollen myös asukaskohtainen velkamäärä pieneni 127 euroa/ asukas, ollen viime vuoden lopulla 3157 euroa/ asukas. Huomioitavaa on, että asukaskohtainen lainamäärä koko maassa oli vuoden 2022 lopulla 3 392 euroa.

Tilinpäätös kertoo vahvaa kieltä onnistuneesta kaupunkimme taloudenhoidosta.

Vuonna 2022 kaupunkimme toimintakulut kasvoivat 6,7 miljoonaa euroa. Samoin kasvoivat toimintatuotot, ollen viime vuonna 0,7 miljoonaa euroa. Huolimatta historiallisen kovasta investointitahdista (17,8 miljoonaa euroa), voidaan kaikkia edellä mainittuja lukuja pitää hyvänä saavutuksena.

Tilinpäätös kertoo vahvaa kieltä onnistuneesta kaupunkimme taloudenhoidosta ja tästä kuuluu iso kiitos kaupunkimme virkamiehille, kaupunginjohdolle, talousjohtajalle, toimialojen talouspäälliköille sekä tietysti lopullisten päätösten tekijöille, kaupunginvaltuutetuille. Kymmenen vuotta positiivinen tilinpäätös jokaisena vuonna puhukoon vakaan ja onnistuneen talouden hoidon puolesta.

Kaupunkimme työllisyystilanne kehittyi menneenä vuonna 2022 parempaan suuntaan. Kokonaistyövoimasta työttömänä oli keskimäärin 11,3 prosenttia. Työpaikkaomavaraisuus kasvoi 109,1 prosentin tasolle. Iisalmen kaupungin strategian mukaan, kaupunki haluaa olla vuonna 2030 Suomen houkuttelevin seutukunta. Aktiivinen yhteistyö yritysten ja oppilaitosten kanssa, elinkeinopolitiikka sekä uusien työpaikkojen luonti ovat keskeiset edellytykset kaupunki strategian onnistumiselle.

Kaupunkimme asukasluku oli viime vuoden 2022 lopussa 20 798. Kokonaisuutena seutukuntamme väestömäärä oli viime vuoden lopussa 50 754. Iisalmeen syntyi viime vuonna 147 lasta, joka on samaa tasoa kuin vuosina 2019–2021. Kuolleisuus oli suurempaa kuin syntyvyys, joka osaltaan selittää kaupunkimme väestön lievän vähenemisen. Kaikissa maakunnan kunnissa väestön kehitys kokonaisuudessaan oli vähenevää, lukuun ottamatta Kuopiota.

– Vuoden 2022 positiivisen tuloksen, kymmenennen perättäisen ylijäämäisen vuoden hyvän taloudenpidon avulla, meillä on hyvät edellytykset jatkaa määrätietoista kaupunkimme kehittämistyötä. Tulevaisuus tuo haasteensa, mutta olemme valmiit niihin. Iso kiitos kuuluu koko henkilöstölle sekä päätöksentekijöille hyvistä päätöksistä, kiteyttää 10 vuotta Iisalmen kaupunginjohtajana toiminut Jarmo Ronkainen.