Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannen tarinan mies – palkittu kaupunki-opas Iikka Kauppinen

Kouluttajan ohje oli, ”Ole oma ihtesi, älä ole magnetofoni”.

Elettiin sotien jälkeistä aikaa, kun lukukärpänen puraisi Kauppis Iikkaa. Tarzan-kirjoja ahmittiin lapsena kotona niin, että syntyi ainainen tiedonjano.

Ulmalan kansakoulussa Iikka aloitti koulunkäynnin ja se jatkui ensimmäisen luokan jälkeen Nerohvirran koululle. Tiedonhalu oppia uutta, tutustua ympäristöön ja sen sisältöihin, kylvettiin Iikkaan jo lapsuudessa.

Pihaleikit olivat lapsuudessa kylän pojille tavanomaisia. Oltiin piilosia, pyssypelejä, rakenneltiin majoja, Iikan tapauksessa myös luettiin kirjoja, aina kun se oli mahdollista.

Sanavarasto karttui ja kieli kehittyi nuorella pojalla kovasti, kiitos lukuharrastuksen, joka vei Iikkaa aina vaan syvemmälle kirjallisuuden saloihin ja tiedon lähteille.

Sotien jälkeen Suomessakin aloiteltiin omaa kansallista rokotusohjelmaa. Lapsia aloitettiin rokottamaan lukuisia yleisiä tauteja vastaan.

Haukimäki voisi myös toimia tulevaisuudessa entistä enemmän kaupunkimme kulttuuriperinnön kehtona ja sieluna

Kun kylän muita lapsia rokotettiin kunnan neuvoloissa, sai Iikka oman rokotteensa kotona heinäseipäällä. Joku mokoma oli jättänyt terävän heinäseipään kenolleen pensaikkoon, jonne Iikka kiiruhti piiloon kesken pyssypelin.

Lopputulemana oli, että Iikka sai seipäästä ikimuistoisen merkinnän koipeensa, aivan kuin rokotusjäljen.

Myöhemmin vuosien myötä Iikka innostui yhä enemmän ja enemmän seutukuntamme aarteista. Alueemme kulttuuriaarteet alkoivat kiinnostaa tulevaa sanaseppää siinä määrin, että hän ideoi ja oli perustamassa yhdessä muiden opastyöhön kiinnostuneiden kanssa Pielaveden Löytynmyllyllä Ylä-Savon oppaat ry:n. Humoristisesti Iikka on todennutkin, että kaikki on Kekkosen, edesmenneen presidenttimme syytä.

Iikka kouluttautui ammattioppaaksi maankuulun ”oppaiden isän” Bo Grönholmin opissa. Aktiivinen opasura alkoi 1980-luvulla. Grönholmin keskeinen neuvo oli: ”Ole oma ihtesi, älä ole magnetofoni”. Tätä neuvoa Iikka on pyrkinyt toteuttamaan koko opasuransa ajan ja se on kannatellut aina näihin päiviin asti.

Monet ryhmät ovat saaneet nauttia Iikan hersyvästä kerronnasta, aidosta heittäytymisestä lukuisten opaskierrosten aikana, joita hänelle on kertynyt ajan saatossa useita satoja, niin Koljonvirran rantamaisemissa kuin kaupunkimme muissakin perintökohteissa.

– Kova jano asioihin, tieto seutukuntamme kulttuuriperinnöistä ja paikallisista ihmisistä sekä ilmiöistä tulee olla vahvaa, mikäli haluaa menestyä tässä lajissa, aprikoi Suomen Opasliiton Vuoden opas 2022-tunnustuksen saanut Iikka Kauppinen.

– Vielä kun ennättäisi perehtyä juuria myöten kaupunkimme Haukimäen (Kirkonmäen) perintöön ja aarteisiin. Tuolla Haukimäellä on oma keskeinen historia, joka pitäisi tutkia tarkemmin, koska se voisi myös toimia tulevaisuudessa entistä enemmän kaupunkimme kulttuuriperinnön kehtona ja sieluna. Tällä voisi olla merkittävä henkinen arvo alueen rakentamiselle, koko kaupungin sielulle, unohtamatta jälkipolvia, joille nämä perintötiedot, seutukuntamme juuret tulee siirtää, pohdiskeli kiitollinen Iikka Kauppinen tulevista mielenkiinnon kohteistaan.

Eläköidyttyään parikymmentä vuotta sitten Iisalmen kaupungin vesilaitoksen päällikön työstään, Iikkaa alkoi myös kiinnostaa yhä enemmän sukututkimus ja sukuseuratoiminta. 42-vuotisen opasuran jälkeen, Kauppis-suvun 15. sukupolven edustajana, Iikan jano on edelleen kova niin sukuhistoriaa kuin alueemme perintöaarteita kohtaan.

Oppaana oleminen on hänelle elämäntapa, joka on antanut niin Iikalle kuin meille kaikille runsaasti perintötietoutta ja henkistä pääomaa.