Verivanat vievät lukijan Venäjälle

Iisalmelaissyntyinen kirjailija Heidi Roth esiintyy Iisalmen kirjastossa keskiviikkona 21.2.2018 klo 18.00. Hän kertoo uudesta Verivanat-kirjastaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Iisalmella syntynyt kirjailija Heidi Roth on julkaissut toisen kirjansa.

Verivanat on psykologinen trilleri, jossa selvitellään sukumysteeriä.
– Mummoni lähti evakkoon Suistamolta, hänen tarinastaan tuli teema ja inspiraatio tähän kirjaan. Mielikuvitus alkoi lentämään, kun ajattelin sen ajan rankkoja naiskohtaloita, kertoo Iisalmesta lähtöisin oleva kirjailija Heidi Roth.
Tarinan taustaksi Roth paneutui sukututkimukseen ja perehtyi Suomen historiaan.
– Aihe on kansainvälisesti kiinnostava, siinä käsitellään pienen valtion sotaa perheen näkökulmasta. Sotaa käsitellään naisten elämän kautta, mutta myös miehet kertovat asioita omasta näkökulmastaan. Evakkotaival oli kuitenkin naisten juttu, samoin perheen pyörittäminen sodan aikana.

Verivanat on muutakin kuin sotakirja. Tarina alkaa sata vuotta sitten Suomen itsenäistyessä. Suvun mysteerit kiinnostavat ihmisiä, ja tässä niitä on. Mukana on myös maagisempi ja mystisempi puoli.
– Päähenkilöille tapahtuu yliluonnollisia juttuja. Se on tyylini: myös aiemmin kirjoittamani dekkarin päähenkilö näkee enneunia. Näen itsekin symboleja ja enteitä, ja suvussani on ollut parantajia.
Kirjassa kulkee päällekkäin kaksi tarinaa, joissa seikkaillaan Suomessa ja Venäjällä. Toinen tarina kertoo nykypäivästä, toinen historiasta. Kirja syntyi aitojen tapahtumien innoittamana, mutta se on fiktiota.
– Siinä mennään todella pitkälle fiktion puolelle ja leikitellään salamyhkäisesti jopa, että ’entäpä jos Putinillakin on suomensukuiset sukujuuret…’
Murhakin tarinassa tapahtuu, mutta se ei ole pääasia.
– Tämä on sukupolviromaani, jossa on trillerin elementtejä ja psykologisia juttuja, joilla mielellään leikittelen.
Verivanat katoavat Venäjälle, ja tätä selvitellään kirjassa.
Pääosassa on perhedraama ja se, miten sota on vaikuttanut myöhempiin sukupolviin.
– Luulen, että ihmisiä kiinnostaa, mitkä perheen ongelmista johtuvat sodasta. On tutkittu, että alkoholiongelmat, puhumattomuus ja äiti-lapsisuhteen pulmat johtuvat monesti sodan traumoista ja turvattomuudesta. Sodan traumat elävät vielä omassakin sukupolvessa. Toivon, että kirjan tarina koskettaa lukijoita.
Roth kirjoittaa tarinansa niin, että ne toimivat monessa eri kanavassa. Puoliso Harri Haanpää on ohjaaja ja tuottaja, ja edellistä kirjaa eli Syntitehdasta käsikirjoitetaan TV-sarjaksi. Sarjalle etsitään parhaillaan rahoitusta ja yhteistyökumppaneita, eli mahdolliset sponsorit voivat ilmoittautua.
– Syntitehdas-dekkarista on tullut hyvää palautetta. Se on löytänyt hyvin lukijansa. En ehtinyt edes markkinoida sitä julkaisun jälkeen, koska asuimme jo ulkomailla.
Molemmat kirjat on julkaistu puolison Dreammill-yhtiön kautta.
– Näen tarinat jo kirjoitusvaiheessa TV-sarjoina. Tämä vähän näyttää suuntaa, mihin tarinankerrontaa viedään. Tehdään tarinat heti sellaisiksi, että ne toimivat monella alustalla.
Verivanat julkaistaan myös e-kirjana.

Nyt perinteisesti painettavat kirjat ovat juuri tulleet painosta, ja Roth on tyytyväinen.
– Tosi ihanat fiilikset! Nautin todella paljon siitä, että saan keksiä tarinoita.
Syntitehdas-dekkarille on odotettavissa jatkoa, mutta Verivanat on oma itsenäinen kirjansa.
– Katsotaan, miten Verivanat uppoaa lukijoihin. Historiamysteereitä voin kyllä tehdä, jos Verivanat otetaan hyvin vastaan. Niiden tekeminen on kiehtovaa!
Roth tähyää myös ulkomaille. Hän on opiskellut Mexico Cityssä sekä asunut perheensä kanssa vuoden Los Angelesissa ja kolme vuotta Thaimaassa, joten kansainvälinen maailma on tuttu.
– Englanti on meillä toinen kotikieli, mutta kirjoitan mieluiten suomeksi. Kiinalainen ystäväni tahtoisi kääntää kirjojani kiinaksi, mutta ensin ne pitäisi saada käännettyä englanniksi.
Kansainväliset kuviot ovat siis mielessä. Ja muitakin tarinoita on kehitteillä, joten Heidi Rothista kuullaan vielä.